<

Buildext 2022 évértékelő

Amikor nekiindultunk, egész másra számítottunk. Aláírom, ez mindig elhangzik és az idei év aztán TÉNYLEG mindenki másnak is különleges volt, de akkor is… a piac, a szakma figyelme, a projektek, a csapat érettsége… szóval egy értékes, tanulságokkal teli éven vagyunk megint túl.

Kezdjük a legfontosabbal: terveztünk több, mint…

Áhh, nem, mégsem, ne essünk már át csak úgy a kötelező nagy számokon. Nem azért, mert kit érdekel, de egyrészt olyan hirtelen lenne, mint éhgyomorra a hideg sör, másrészt meg úgyis “csak” egy adott pillanatban fennálló állapotot érzékeltet, egy egyszerű mennyiségjelző, amivel nem lehet egy egész csapat egész éves munkáját letudni.

Nézzük inkább időrendben a sztorit.

Év eleje

Decemberről húzódott át, ezért eléggé vártuk már, hogy a Construction Tech Review a tengerentúlról tényleg elkészítse az interjút Csabával, a cég vezetőjével. Döcögősen indult, de harmadik nekifutásra összejött, úgyhogy már csak a nyomtatott megjelenésre kellett pár hónapot várni, szóval ez pipa.

Aztán kollégánk az idei talán legelső szakmai rendezvényen a “Digitális – építőipar 2022” konferencián tartott előadást arról, hogy hogyan használtuk a Daluxot a Continental Automotive budapesti telephelyfejlesztési projektjén. A Dalux Európa egyik legizgalmasabb építőipari vállalata, nagyon jó projektmenedzsment platformot fejlesztettek le és elképesztő mennyiségű felhasználójuk van. Évek óta mintaszerűen használjuk, cserébe rendszeresen elhívnak minket előadni szakmai rendezvényeikre, de erről is később.

Aztán beindult rendesen

De több fronton is. Nyilván jöttek a projektek, generáltervezés, logisztikai park digitalizáció, mindenféle space plan és fit out, teljes belsőépítészeti tervezés, scan to BIM, koncepciótervek, látványtervek, projektmenedzsment… nem unatkoztunk, csak úgy kapkodtuk a fejünket.

Közben kolléganőnk, Emese a belsőépítészettől szülési szabadságra ment, a HR és a marketing pedig minden erejével azon volt, hogy megtaláljuk a legjobb embereket a piacon. Nem csak őt szerettük volna pótolni, időközben két további csapattagról is kiderült, hogy anyai örömök elé néz, meg hát egyre több lett a teendő is, úgyhogy év végére egy minimális fluktuációt is beleszámolva 10%-kal bővültünk.

A tavaszt szokás szerint vitték az előadások, szerencsére nagyon sok fiatallal a fókuszban. Prezentáltunk a BCSDH “Jövő vezetői” tehetségprogramon, a BME szakmérnöki képzésén, majd pár napra rá a győri Széchenyi István Egyetem ÉÉK karán adtunk elő. És ha már BCSDH – a Föld Napja alkalmából összeszedtük egy pofás infografikába, hogy miért is fontos, hogy a BIM segítségével átformáljuk az épített környezetünket.

Áprilisban az YBL Szakmai napon a hallgatókat segítettük abban, hogy 1-1 fát ültessen a nevükben a MyForest és közben készítettük elő az év két újdonságát: a Revit Akadémiát és az új buildext.com honlapot. Előadtunk a Portfolio Építőipar 2022 Konferencián és született is velünk egy alapos és mély cikk is a portfolio.hu oldalán.

Eközben kutyabarát iroda lettünk, és nem tudjuk, hogy ennek eredményeként-e, de meglátogatott minket Spot, a Boston Dynamics autonom robotkutyája, hogy pár perc alatt beszkennelje az irodánkat a Leica szkennerünkkel. Szerettük is volna magunkkal vinni a PropTech Hungary 2022-re, hogy beálljon a standunkhoz, vagy felcsattogjon velünk a színpadra, de sajnos túl sűrű volt a programja, így idén még ez nem jött össze.

Nem vertük nagy dobra, de júniusban elindítottuk az egyetemistáknak szánt, ingyenes Revit Akadémia első képzési sorozatát, amit 4+1 hét intenzív oktatást követően augusztusban vizsgafeladattal és nyílt nappal zártunk. Az egyik résztvevőnek, Gergőnek pedig azonnal állást is ajánlottunk, úgyhogy ma már ő is a csapat teljes jogú tagja.

Ingyenes Revit oktatást
tartottunk egyetemistáknak

Nyáron pihi! Aha…

Mondanám, hogy szusszantunk, de nem. Még a Római-parton tartott csapatépítőn is rengeteg, nagyon hasznos tudást szedtünk magunkra (például hogyan forogj át 360 fokban egy sörpad alatt úgy, hogy ne borulj fel vele), de dolgoztunk is tovább, keményen. Kollégáink a Daikin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, az olaszországi Cleantech & Green Business Days, a MVÜK Építőipari fórum és még sok rendezvényen adtak elő, vagy hallgatak szakmai előadásokat.

Aztán jött az ISO19650-2 surveillance audit, eléggé büszkék vagyunk erre is így utólag. Mert az egy dolog, hogy sikeresen megfeleltünk, de hogy kismértékű hibát sem találtak és ajánlást sem kaptunk fejlesztendő területekre, az már egyáltalán nem mindennapos sztori – és nem csak Magyarországon.

Augusztusban, fél lábbal a Balatonból útjára indítottuk az új honlapot – bár egyelőre főleg ráncfelvarrásként érzékelhető a változás, 2023-ban olyat hozunk az online felületünkre, amit sehol nem láttunk még korábban.

A KATA eltörlése kisebb pánikot okozott – a piacon, nálunk egyáltalán nem, a BuildEXT-nél alap, hogy 100%-ban be van jelentve mindenki. Amit viszont érzékeltünk, az az, hogy hirtelen egész nagy mennyiségben kaptunk kifejezetten jó önéletrajzokat – persze soha nem elég, nézzetek szét itt állásügyben.

Ősz

Az őszt hivatalosan szeptember 8-án nyitottuk meg; a Dalux User Days budapesti állomásán meghívott előadóként beszéltünk az ISO19650 alapokon történő tervezés-koordinációról, amit a sárospataki tanuszoda projekten keresztül mutattunk be. És ha már ISO, ellátogatott hozzánk Hamar Ákos annak a Plannerly-nek a képviseletében, ami szoftveren az ISO minősítésünk minden idők legjobb 5 dokumentációi közé sorolt anyagát pakoltuk össze.

És mivel egész hónapok teltek már el, ismét csapatépültünk, hogy legyen erőnk végigtolni az őszi hajrát. Gyakoroltuk a gyorsaságot, az íven maradást teljes gázzal, és hogy az egyetemisták se unatkozzanak, elindítottuk a Revit Akadémia 2. etapját, valamint előadtunk a BME negyed- és ötödéves diákjainak is.

A Budapest Design Week keretein belül két nap is megnyitottuk irodánkat az érdeklődők számára, ami miatt egy után többen külön alkalmat kértek tőlünk azért, hogy beszélgessünk velük még egyszer a BIM és a szakterületük jövőjéről. A BCSDH úgy döntött, hogy kellően paradigmaváltó megoldásaink miatt beválogatnak minket Time to Transform 2030 magazinjukba.

Csatlakoztunk az ÉVOSZ-hoz és meghívtak minket az a világ első számú, építéságazati innovációs szervezetének (CIB, International Council for Research and Innovation in Building and Construction) az éves ülésére is, ahol 10 kiemelt hazai szereplő és 15 nemzetközi elnökségi tag konzultált az ágazati kihívásokról, eredményekről, Új-Zélandtól Afrikán keresztül az USA-ig.

A dán Dalux Summit 2022-re idén is meghívott előadóként mentünk, szerencsére kezdünk belazulni ezekebe az ezres nagyságrendű mérnöki eseményekbe is. Pár napra rá ismét Koppenhága: a HEPA meghívására vettünk részt négy ismert, hazai építőipari vállalattal együtt a BNCC 2022 építőipari találkozón, ahol a legnagyobb skandináv építőipari projektek igazgatóival ismerkedhettünk meg.

Év vége

Aztán, ahogy közeledett a karácsony, kicsit visszább vettünk a tempóból. Így történhetett az, hogy hirtelen felindulásból a meglepően innovatív Growth magazinnak adtunk interjút (podcast is készült róla), valamint pár napra rá meglátogatott minket a Forbes magazin újságírója is, akinek a cikkje december első felében jelent meg rólunk, benne a Continental AG (veszprémi telephelyfejlesztés projekt idején minőségirányítási és gyártástámogatási rendszerekért felelős) korábbi vezetőjétől származó idézettel:

“Felforgatta az egészet, teljesen más terveket készített,
mint amit a cég eredetileg kért……
Szenzációs volt, a cég azóta is ezeket a terveket használja…”

Mi maradt még az évből? Egy kemény vezetői tréningsorozat és az évvégi koccintás, játék, kvíz, karaoke.

És persze, hogy megköszönjük minden partnerünknek, barátunknak és kollégánknak az évet.

És a számok?

Jó jó, ígértem az elején, tessék, eddig kellett kibírni: idén közel

600 000 m2-nyi beruházáshoz

járultunk hozzá tervezés, projektmenedzsment, digitalizálás vagy más formában.

Dolgoztunk ipari létesítményeken, logisztikai parkokon, tisztatereken, éttermeken, irodaházakon, társasházakon, uszodán, röplabda csarnokon, adatközpontokon, sportközponton, kollégiumon, gyárbővítésen, FM szoftver integráción és még rengeteg izgalmas projekten.

Aminek nagyon-nagyon örülünk, az az, hogy egyre több olyan megrendelésünk van, ahol már nem kérdés a digitalizálás, a scan to BIM, a modellépítés vagy a modell alapú kivitelezéstámogatás.

Mégis, akkor milyen is volt 2022?

Küzdelmes, sok megrendelős, változékony. Rohanós, boldog, kísérletezős. Növekedős, átalakulós, alkalmazkodós. Kapacitásbővítős, szolgáltatásindítós, fejlődős-tanulós.

Szóval… agilis.

És milyen lesz 2023?

Mi valószínűleg ugyanígy fogjuk folytatni, mert az állandó változást csak így lehet menedzselni.

A sebességre és a gyors változáskövetésre kell fókuszálnunk. Nem azért, mert jól hangzik, vagy mert trendi, hanem mert a digitalizáció ezt hozza az életünkbe. És mert a csapatunknak ez már nem kihívás, hanem a napi rutin része.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei