<

Fenntarthatóság

Bár mindennapi munkánk során a fenntarthatóság három alappillérét a gyakorlatban is alkalmazzuk, elsősorban projektjeinkkel járulunk hozzá az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljai közül legalább ötnek a megközelítéséhez.

Eredeti kép forrása: ENSZ

A teljesség igénye nélkül néhány vonatkozó adat az építőiparból:

 • 2025-re 2,2 milliárd tonna hulladékot fogunk termelni a Földön egy év alatt, és ennek a fele építőanyag (cdrecycler)
 • az építési területre érkező építőanyagok teljes tömegének akár 30%-a építési hulladékként végzi (ScienceDirect)
 • a tervezési hibákból származó költségek 6,85-7,36%-át teszik ki a projekt összértékének (ResearchGate)
 • az építkezéseken a munkások az idejük 70%-át anyagok megkeresésével, azonosításával és átmozgatásával töltik (Roland Berger)

De ez csak pár olyan tipikus problémakör, amin a BuildEXT a digitális szolgáltatásaival ma segíteni tud.

Fenntarthatóság az építőipari projektekben

Munkánk során BIM metodikát alkalmazunk, épületinformációs modell alapú projekteket hívunk életre, melyekben teljeskörű támogatást és paradigmaváltó szolgáltatásokat nyújtunk a tervezéstől a projektkoordináción át az épületüzemeltetésig minden fázisban. A virtuális térben felépítjük a tervezett létesítmény modelljét, majd szimuláljuk, elemezzük és optimalizáljuk a kivitelezését és a működtetését is, de BIM szolgáltatásokat nyújtunk a tényleges építkezés és az üzemeltetés szakaszában is.

Ennek eredményeként projektjeink

 • gazdasági eredményesség
 • ökológiai egyensúly és
 • humán életminőségi dimenziókban is

nagyságrenddel fenntarthatóbbak, mint a hagyományos módon tervezett épületek. Azt, hogy mindez mit jelent a fenntarthatóság egy tízmilliárdos beruházás esetében ebben a cikkben foglaltuk össze.

2020-ban beléptünk a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezetbe, és azóta is aktív szerepet vállalunk munkacsoportjaiban, illetve rendszeresen közreműködünk rendezvényein is.

Házon belül dedikált fejlesztő csapat dolgozik együtt globális BIM megoldásokat szolgáltató cégekkel (SolidSpac3, Saint-Gobain, Plannerly, Velis Real Estate Tech, Dalux stb.) olyan hatékonyságnövelő, hibamegelőző megoldásokon, amikkel nagymértékben csökkenthető az építőiparban a szürke energia, az anyagok túlhasználata vagy az építkezéseken fellépő pazarlás különféle dimenziói.

Közös érdekünk és célunk, hogy minél több épületet tervezzünk meg a fenntarthatóság jegyében, lehetőleg valamelyik előremutató minősítési szempontrendszer (LEED, BREEAM, DGNB, WELL, nZEB, ZEB) figyelembevételével. Partnereinket segítjük abban is, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak olyan megoldásokra, mint a modellalapú kivitelezésellenőrzés, a fejlett iOT rendszerek és a megújuló energiaforrásokra támaszkodó eszközök alkalmazása, vagy az as built modellel integrált facility management ökoszisztéma.

BIM – a fenntartható épített környezet alapja

A világ CO2 kibocsátásának legnagyobb okozója az épített környezet, amit viszont – az épület teljes digitális életciklusában gondolkodva – a BIM segítségével fenntarthatóbbá lehet alakítani.

Fenntartható szervezeti működés

Aránylag kevés alapunk lenne a fenntarthatósággal kapcsolatosan írni, ha mindennapi szervezeti működésünkben nem mutatkozna meg az elköteleződésünk:

 • csaknem papírmentes iroda vagyunk, többek között a BIM workflow-nak is köszönhetően
 • városon belüli mozgáshoz GreenGo elektromos autóbérlés szolgáltatást vagy tömegközlekedési eszközöket veszünk igénybe, illetve lehetőség szerint elektromos rolleren és kerékpáron közlekedünk
 • modern Loxone automatika rendszert használunk az irodában
 • konyhánk környezetbarát, alacsony energiafelhasználású készülékeket használunk, műanyag palackozás nélküli, tisztított ivóvízet iszunk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot
 • munkánkat ergonomikus irodai székeken és több, állítható magasságú asztalon végezzük
 • scan to BIM szolgáltatásunkat kiterjesztettük az irodánknak helyet adó irodaházra is.

Felelős munkáltatónak tartjuk magunkat, transzparens kommunikációval, motivációs rendszerrel, tréningszisztémával törekszünk az ideális és sokszínű munkakörnyezet megteremtésére.

A fiatal generáció mellett szívesen látjuk az idősebb, tapasztalt kollégákat is, figyelünk a nemek eloszlására és több külföldi születésű/anyanyelvű munkatársai is magunk között tudhatunk.

Az alapító tulajdonos, Livják Csaba híve a motivált, sokszínű, tartalmas munkahelynek és ennek megfelelően építette és tartja is irányban a szervezeti kultúrát. Dedikált célunk, hogy az új építészgeneráció oktatásával is segítsük, előmozdítsuk a magyar építőipar digitalizációját, az építőipar 4.0 napi gyakorlatba lépését.

A BuildEXT-nél a home office-ban töltött idő aránya 2021 elején már stabilan 55-60% közötti megoszlást mutatott. A válságot lehetőségként éltük meg, ahol megtapasztalhattuk a távoli munkavégzésben rejlő többféle hatékonyságot, így például a felhőalapon végzett, minőségi, nyugodt munka mellett az utazási idő, a költségek és a problémák csökkenését.

Sok energiát fordítottunk arra, hogy segítsük kollégainkat a rugalmas, új típusú munkavégzésben, ezért az ergonomikus, minőségi munkaeszközök mellett számos tanulási, mentálhigiénés és egyéb erőforrást is biztosítottunk számukra. A virtuális térben a napi munkán kívül is rendszeresen találkozunk (planking challenge, csoportos jóga, CX-Ray felmérések, közös brainstorming stb. formájában) egymással, ami mind fontos kelléke annak, hogy megőrizzük testi-lelki fittségünket.

A BuildEXT-nél hiszünk abban, hogy a helyi vállalkozások támogatása tényleg értékes közösségi eredményekhez vezet, ezért a rászorulók támogatását választjuk ahelyett, hogy karácsonyi ajándékokat küldenénk partnereinknek.

2019 decemberében a Heim Pál Gyermekkórháznak ajándékoztunk speciális motoros ágyat, 2020 tavaszán a Nyúlgyárat mentettük meg a csődtől, rendszeresen ültetünk facsemetéket a MyForest segítségével és a Zempléni Betegekért Alapítványnak nyújtottunk pénzadományt, hogy a nehéz sorsú Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat segítsük. A sárospataki kistérség fejlődéséhez azzal járulunk továbbá hozzá, hogy napi szinten dolgozunk helyi nyomdával, grafikai tervezőcsapattal, PR ügynökséggel, borászattal és más szolgáltatókkal is a térségből.

Irodánkban lehetőséget biztosítunk az elhelyezési gondokkal küszködő kollégák számára arra is, hogy kiskorú gyermekeik külön irodahelységben vehessenek részt a digitális távoktatásban.

A fenntarthatóság a működésünk alapja.

Mi vagyunk a BuildEXT.

Vigyázunk egymásra.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei