<
tanuszoda-sarospatak-bejárat

A sárospataki iskolakertben megbúvó
elegáns tanuszoda

Tanuszoda

Ügyfél: Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáért Alapítvány

Bruttó szintterület: 1335 m2

Helyszín: Sárospatak

Átadás: 2023

Építész: Faltusz Csaba

Szolgáltatások: , , ,

Funkció: , ,

A fejlesztés célja a Zemplén Fejlesztési projekt keretein belül egy, a Sárospataki Református Kollégium Gimnázium és Általános iskolája diákjainak, testnevelés órán belüli úszásoktatásra alkalmas, önálló Tanuszoda létesítése, világörökségi helyszín területén belül, az Iskolakertben.

Északi homlokzat az Erdélyi Kollégium felől

A világörökségi területre tervezett épület visszafogott megjelenésével illeszkedik a környezetébe.

Új épület műemléki környezetben

A tanuszoda a Kossuth és az Erdélyi Internátus épületet és az újonnan épített Sportcsarnokot is magába foglaló ingatlan hét hektáros parkjának keleti felén helyezkedik el. A tervezett létesítmény a programhoz képest nagyon szűk költségkeretben valósul meg. A kialakításnál ezért a funkcionális igény kielégítése és a fenntartható üzemeltetés volt az elsődleges cél, ami miatt a költséghatékony megoldásokat helyeztük főleg előtérbe.

Illeszkedés

A világörökségi területre tervezett tanuszoda megjelenésében, időtálló, minőségi anyaghasználatával, tárgyszerű tömegképzésével és tükröződő üvegfelületeivel nem kíván konkurálni a környezetében álló évszázados műemléki épületekkel, sokkal inkább háttérbe húzódva neutrálisan, a református hagyományokra jellemző visszafogott megjelenésével illeszkedik a környezetébe.

Az iskolakert felé nyitott homlokzat

Telepítés és funkciók

Az új épület az iskolakert nyugati oldalán az Erdélyi Internátus tömbjének szomszédságában kerül telepítésre. Az utcai front zárt homlokzata mögött a kiszolgáló funkciók kaptak helyet. A medencetér keleti üveghomlokzata az iskolakert fákkal sűrűn beültetett, védett kert részére enged kilátást.

A József Attila utca felé néző zártabb homlokzat

A tervezett használat szerint az épületben egyidejűleg egy osztály részvételével számolunk, az öltöző blokk kialakítás a 15 perces szünetben a ki- és beöltöző osztály párhuzamos öltözését teszi lehetővé.
A tanuszoda medenceterében két medence található, a nagy tanmedence egy 15 x 25m-es  2,0 m mély oktatómedence 6 úszó sávval, amely méretéből fakadóan vízilabda sportra is alkalmas, míg a kis vagy gyerek medence elsősorban az alsós tanulók oktatását szolgáló  10 x 6,5 m-es változó mélységű sekély medence.
Az öltözőblokkok tömbje felett egy galériaszint érhető el a kísérők számára, míg a pinceszinten a gépészeti és elektromos helyiségek találhatóak.  

BIM ISO 19650 minősítés

Generáltervezés BIM munkamódszerrel

A BuildEXT Magyarországon az elsők között szerezte meg az ISO 19650 minősitést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tervezés hatékonysága nagy mértékben nőtt. Mind a szakági tervezőkkel, mind a megrendelővel egy felhő alapú platformon folytattuk a kommunikációt. Így az építészek közösen építették tanuszoda BIM modelljét a gépész az elektromos és a statikus tervezőkkel. Ennek eredményeképpen a terv gyorsabban, a műszaki problémák azonnali kiszűrésével készült el.

A BIM munkamódszer segíti a megrendelőt a tervezőket és a kivitelezőt. A sikeres projekt alapja a hatékony információmegosztás.

Dalux a tervezéstől a kivitelezésig

A felhő alapú kommunikációhoz és az információ megosztáshoz a Dalux nevű szoftvert használjuk. Ez három fő területen segíti a munkánkat. Először is a szakági tervezőkkel való együttműködés alapja. Másodszor kitűnő arra, hogy a megrendelő számára részletesen, akár térbeli modell segítségével megmutassuk az épület legapróbb részleteit is. Harmadszor a naprakész modell és tervlapok okoseszközök segítségével a helyszínen is ellenőrizhetők, ezzel támogatva a kivitelezést és megelőzve az esetleges hibákat.

A mérnöki átgondoltság értéket teremt

A kötődését a hagyományokhoz, iskolához és lelkülethez, a homlokzaton kortárs módon megjelenő grafikai jelekkel, idézetekkel és az évszázados víziéletet idéző belsőépítészeti utalásokkal valósítja meg, míg a tájépítészeti elemek – Tokaj-hegyaljai építészeti hagyományokra utaló helyi kő alkalmazásával -, hangácsi zeolitos kőburkolattal készülnek.
A tanuszoda tervezése során az volt a cél, hogy olyan épület jöjjön létre amely visszafogottan illeszkedik egy tradíciókkal bíró környezetbe, mégis átgondolt mérnöki megoldásaival, tiszta funkcionalitásával és gondos anyaghasználatával olyan kortárs értékeket képviseljen, amelyek irányt mutathatnak a jövőbeni további fejlesztések számára is.

Tanuszoda - visszafogott belső tér

Tanuszoda

Csapat

BuildEXT
Felelős tervező: Livják Csaba
Projektvezető építész: Faltusz Csaba
Építész tervező munkatársak: Nagy Sándor, Tóth Attila, Baktay Andrea, Krajnyák N. Bence, Somsák Tamás, Sóti Balázs, Lovász Dávid, Felső Márk

Partnerek
Balázs Géza, Baráth Tamás, Benke Szilveszter, Csott Róbert, Tappler Zita, Kovácsné Papp Katalin, Glöckl Antal, Dr Szendefy János


Fotók és CGI
BuildEXT, Építész Stúdió, Céh

Sandor Nagy

Beszélj Sándorral erről a projektről
Sandor Nagy

Business manager

+36 30 953 8212

Lépj velünk kapcsolatba