<

A BuildEXT a BCSDH Time to Transform 2030 kiadványában

Az összeállításba olyan szervezetek kerültek be, amelyek a fenntartható működésre való áttérés folyamatában már előrehaladott, kiemelkedő lépéseken vannak túl.

A felkérő levélben a BCSDH szerkesztősége jelezte, hogy “a BuildEXT-et azért válogattuk be a Time tor Transform 2030 kiadványba, mert amennyire nagy az építőipar felelőssége az épített környezet és a teljes CO2 kibocsátás tekintetében, annyira kevés, valóban paradigmaváltó vállalati megoldás létezik most még a piacon. A BuildEXT pedig pozitív példa erre.”

Mi az a Time to Transform?

A Time to Transform a WBCSD (a BCSDH anyaszervezete) egyik legfontosabb programja. Feltérképezi, hogyan alakulnak át a rendszerek, és új keretet fektet le az üzleti tevékenységek irányításához az előttünk álló évtizedre, hogy 2050-re 9 milliárd ember tudjon jóllétben élni a bolygó határain belül.

De milyen rendszerekről van szó?

Röviden, minden, ami az életünkre befolyással van: energia, logisztika, egészség, pénzügy, lakóterek, környezet… azaz az élet olyan területei, amivel egyébként rendszerszinten minden nap találkozunk.

És miért van rá szükség?

Mert a világ három nagyon kritikus kihívással néz szembe:

  1. az éghajlati vészhelyzettel;
  2. a biodiverzitás hanyatlásával;
  3. a növekvő egyenlőtlenséggel.

Ezekre a kihívásokra pedig muszáj jó választ adnunk, viszont a COVID-19 világjárvány (és az idei év) egyértelművé tette, hogy

a rendszerek és a kapcsolódó kihívások nagymértékben összefüggenek egymással, és hogy egyáltalán nincsenek felkészítve a sokkhatásokra.

Azaz át kell alakítani őket, ráadásul igen gyorsan, hatékonyan és kifejezetten nagy mértékben.

Mit kell átalakítani?

A “Vision 2050: Time to Transform” program középpontjában kilenc átalakulási útvonal áll: energia; szállítás és mobilitás; lakókörnyezet; fogyasztási cikkek és anyagok; pénzügyi termékek és szolgáltatások; összekapcsolhatóság; egészség és jóllét; víz és higiénia; élelmezés.

Ezek olyan, a vállalatok számára megvalósítható útvonalak, amelyek lefedik a társadalom számára alapvető üzleti tevékenységi területeket és összhangban vannak a fenntartható fejlődési célokkal, az SDG-kkel:

Time to transform - WBCSD programja konkrét akciótervekkel támogatja az ENSZ által megfogalmazott fenntarthatósági célok megvalósulását.
Az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél (forrás: UN.org)

A kilenc átalakulási út mindegyike tíz cselekvési területet tartalmaz, amikre konkrét ajánlásokat, akciópontokat fogalmaz meg a program. Ezek pozitív irányban, a fenti célok elérése irányába mozdítja a vállalatok stratégiáját, üzleti működésüket és társadalomra gyakorolt hatásukat.

Hogy jön ide a BuildEXT?

Úgy, hogy a világ energiafogyasztásának és károsanyag kibocsátásának több mint harmadáért felel az építőipar az épített környezettel együtt, a karbonsemleges gazdaságra való áttérésben ezért az iparágnak óriási felelőssége van (lásd interaktív diagramunkat).

Bár egyre inkább elérhetők az ágazatban a fenntartható megoldások, Magyarországon jelenleg nagyon kevés szereplő alkalmazza a gyakorlatban is ezeket.

A BuildEXT viszont a kezdetektől célul tűzte ki, hogy tudásunkkal és a digitalizáció új eszközeivel, a BIM-mel gyökeresen átalakítsuk az építőipari folyamatokat és ezzel egy jóval kedvezőbb energiagazdálkodású, alacsonyabb CO2-kibocsátású, minimális hulladékot termelő és optimális üzemeltetést lehetővé tevő, fenntarthatóbb épített környezetet hozzunk létre.

Ezért vállaltunk nagyon aktív, vezető szerepet az Épületinformációs Modellezés (BIM) hazai népszerűsítésében illete valódi használatában az épületek teljes életciklusára (azaz nem csak a tervezési szakaszra) vonatkozóan, amit immáron két éve a BCSDH tagjaként is teszünk.

A Time to Transform 2030 kiadvány a lenti gombra kattintva tölthető le a BCSDH oldaláról.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei