<

Mik azok a BIM célok?

synlab laboratórium BIM modell

BIM célok

A BIM célok a BIM-modell felhasználási módjai – konkrét projektcélok, amelyet a BIM eszközeivel el kell érni a létesítmény különféle életciklusaiban.

Például, hogy lesz-e használva a modell a kivitelezéslogisztikában, mert akkor minimum 4D BIM (idő) információkkal is fel kell tölteni. Vagy igényli-e a megrendelő anyavállalata, hogy precíz, heti költségkimutatást kapjon a projektről, esetleg egy adott ponton hiperrealisztikus virtuális bejárást biztosítsunk az igazgatótanács tagjai számára, több szcenáriót is bemutatva. Kell-e egy bizonyos, vállalatcsoporton belül használt épületüzemeltetési szoftver paramétereit figyelembe venni, amikor információkkal töltjük fel a modellt.

Milyen BIM célok vannak?

A BIM felhasználási céljai rendeltetésük szerint, nagy vonalakban, pár példával:

Információ gyűjtése és rendszerezése

Információ létrehozása

Információ elemzése és vizsgálata

Információ cseréje, megosztása

Információ fizikai megvalósítása


A BIM célok definiálása alap a projekteknél. Ezek figyelembevételével ad ajánlati árat és koordinálja a virtuális modellt tervező iroda a mérnöki munkaórákat.

A BIM összetettsége, végtelen lehetőségei, (hazánkban) viszonylagos újszerűsége és félreértettsége miatt viszont sajnos sok esetben csak részlegesen vagy felületesen kerül meghatározásra. Probléma a BIM metodika „alulértelmezése”, az ebből fakadó problémás projektek és a rövidtávú érdekek (legyen olcsó) a BIM célok széleskörű alkalmazásában.

A BIM célokat a megrendelő határozza meg az EIR (Exchange Information Requirements) dokumentumban, amire a szállítói oldal a BEP (BIM Execution Plan) megvalósítási tervvel válaszol. Mindkettőhöz tapasztalt BIM menedzserre van szükség.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei