<

A lézerszkennelés kulcsfontosságú
a kiemelkedő minőségű BIM munkafolyamatokhoz.

Scan to BIM

A pontos adatok alapozzák meg a kiváló mérnöki munkát.

A Scan to BIM a fizikai tér vagy az építési terület lézerszkennelésével kezdődik, és egy épületinformációs modell (BIM) létrehozásával végződik, amely az építészeti tervezés, a kivitelezés vagy a létesítménygazdálkodás kulcsfontosságú adatforrása.
A lézerszkennelés rendkívül gyors és pontos módja a helyszín, a meglévő épület, az új építmény vagy a projekt helyszínén lévő bármely objektum felmérésének.

Scan to BIM projekt menete

Érdekelnek a részletek?

Keress meg minket most, vagy görgess tovább, hogy többet tudj meg a Scan to BIM szolgáltatásunkról!

A Scan to BIM lépései

Egy Scan to BIM project az alábbi főbb lépésekből áll:

I. Specifikáció

Átbeszéljük a megbízói igényeket és a modell tervezett felhasználása alapján segítünk meghatározni a szükséges felmérési pontosságot (LOA) és modellezési részletezettséget (LOD).

II. Lézerszkenneres felmérés

A BuildEXT csapata a helyszínen lézerszkennelést végez, amelyből létrejön a létesítmény többmilliárd pontból álló pontfelhője. A felmérés során fotódokumentációt is is készül. Igény szerint drónfelvételek segítségével fotógrammetriai elemzést is végzünk.

III. Elemzés és feldolgozás

A begyűjtött adatokat rendszerezzük és egy egységes pontfelhőt hozunk létre a felmért területről. A pontfelhő alapján megépítjük Autodesk Revitben az épület térbeli modelljét és adatokkal látjuk el az egyes elemeket az előre megbeszélt specifikációk és igények alapján. Így jön létre egy információkkal ellátott térbeli adatbázis vagyis hétköznapi nevén BIM modell.

IV. BIM alkalmazás

Az épületet valósághűen és pontosan dokumentáljuk, így könnyen értelmezhetővé és sokrétűen alkalmazhatóvá tesszük a róla készült BIM modellt, ami így felhasználható többek között áttervezéseknél, üzemeltetésnél, felújításoknál, bővítésnél, vagy modellalapú kivitelezésellenőrzésnél.

Referenciák

Felhasználási területek

Építészeti tervezés

Minden építészeti projekt egyik első lépése a tervezési terület pontos felmérése. Ennek legmodernebb módja a lézerszkennelés. Az így kapott 3D modell adja a munka megkezdésének alapját.
Minél komplexebb a feladat, annál inkább elengedhetetlen a pontos kiinduló adatok megléte. Meglévő épületek átalakítása esetén a Scan to BIM metódus a leggyorsabb és messze legpontosabb módszer a szükséges alapadatok előállítására.

Több mint 15 év tapasztalattal
rendelkezünk a lézerszkennelés területén.

Kivitelezés

A lézerszkennelés lehetővé teszi a kivitelezők számára, hogy gyorsan felmérjék a projekt helyszínének jelenlegi állapotát, és így pontos és naprakész adatokkal rendelkezzenek, amelyek a tervezés és az építés különböző szakaszaiban segítik a döntéshozatalt. A szkennelés szükséges az as-built (megépült állapotot lekövető) modell létrehozásához. Ennek segítségével nyomon követhető a projekt előrehaladása és feltárhatóak és dokumentálhatóak az esetleges tervtől való eltérések.

A pontos kivitelezéskövetés
rengeteg pénzt takarít meg.

Épületüzemeltetés

A költséghatékony és környezettudatos digitális megoldások a létesítménygazdálkodásban egyre nagyobb teret hódítanak. Ezek olyan IoT-eszközök, amelyek aktívan csökkentik az épület energiafogyasztását, és segítik az üzemeltető költséghatékony munkavégzését. Ezen eszközök telepítéséhez a meglévő épület szkennelt pontfelhőjén alapuló, as-built modellre van szükség. Ezt egy FM-szoftverrel kapcsoljuk össze a meglévő épülettel, létrehozva annak digitális ikerpárját, amelynek megléte jelentős értéknövelő tényező minden ingatlan számára.

A digitális ikrek új mérföldkövet jelentenek
a fentartható üzemeltetésben.

Különleges felhasználási területek

A lézerszkennelés nagy előnye, hogy az adatok felvétele gyorsan és a mérni kívánt objektumok érintése vagy megközelítése nélkül történik meg. Ezért az olyan felmérések, ahol csak egy szűk időablak áll rendelkezésre, vagy ahol korlátozott a terület bejárhatósága gond nélkül elvégezhetőek ezzel a technológiával.
Tipikus példái ennek az olyan speciális mérnöki esetek, mint például az összetett, túlságosan nagyméretű épületegyüttesek, a veszélyes, vagy érzékeny technológiával dolgozó ipari létesítmények, egyedi formájú vagy túl magas szerkezetek, gépészeti komplexumok, stb.
A technológiát olyan speciális területeken is használják, mint a régészeti, közúti vagy vasúti felmérések, vagy a filmiparban a térbeli relációk dokumentálása.

Szimulációk

A lézerszkennelés segítségével nagypontosságú információt gyűjtünk be bármilyen tetszőleges térről. Ez alapját képezi minden olyan szimulációnak, amely valamilyen mérnöki döntéshozatalt támogat, mint például a füst- vagy akusztikai számitások.

További szolgáltatások

Egy épület teljes életciklusát lefedő megoldásokat kínálunk annak érdekében, hogy a projektek hatékonyak és fenntarthatóak legyenek gazdasági, humán és ökológiai szempontból.

Generáltervezés

Több mint 15 éve foglalkozunk nagyléptékű és komplex ipari, kereskedelmi, iroda- és középületek tervezésével. Innovatív szemlélettel a fenntartható jövőért dolgozunk.

bővebben

Belsőépítészeti tervezés

A tervezés során a jövőbe mutató, időt álló megoldásokat keressük. Az embert helyezzük a középpontba, egyaránt figyelembe véve a tudatos és ösztönös igényeket.

bővebben

BIM szolgáltatások

Egy épület teljes életciklusát lefedő megoldásokat kínálunk annak érdekében, hogy a projektek hatékonyak és fenntarthatóak legyenek minden gazdasági, humán és ökológiai szempontból.

bővebben

Projektmenedzsment

A BIM munkafolyamat minden előnyét kihasználva képviseljük megrendelőink érdekeit, csökkentjük költségeit és szavatoljuk tanácsadóink minőségi munkáját.

bővebben

Kapcsolat

Építészeti szolgáltatásainkról kollégáink szívesen nyújtanak további információt. Segítünk abban, hogy a legtöbbet hozzd ki projektedből annak bármely szakaszában.

Beszélj Sándorral a generáltervezésről
Nagy Sándor

Vállalkozásvezető

+36 30 953 82 12

Lépj velünk kapcsolatba!

Örömmel ismerkedünk meg jó emberekkel, új projektekkel és eredeti technológiákkal.

Bármiről is legyen szó, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!