<

MEP szolgáltatások
szállításra készen

Részletes mérnöki tervezés – MEP

A closed BIM workflow és a különböző CDE-környezetek használatával szerzett többéves tapasztalatunknak köszönhetően egyedi munkafolyamatokat fejlesztettünk ki és használunk a mindennapokban. Célunk, hogy a BIM-modellekből minőségi tervek szülessenek, minden szükséges dokumentációval.

ISO 19650 auditált BIM-szolgáltatásainkkal képesek vagyunk nagyszabású és összetett, ipari, kereskedelmi, irodai és középület projekteket tervezni, koordinálni és modellezni.

Strukturált munkafolyamatok különböző MEP szakágakban

Munkánk kulcsa, hogy strukturált BIM-modellekből szolgáltatjuk az összes szükséges dokumentációt. A closed BIM technológia adta előnyök segítségével rengeteg időt takarítunk meg, amit a részletek kidolgozására és a tervminőség javítására tudunk fordítani.

Projektjeink során a megrendelői igények figyelembevétele mellett gyakran kell megfelelnünk különböző szabványoknak és előírásoknak, mint például az ISO, EN szabványok, LEED, BREEAM követelmények.

Nagyléptékű és összetett projekteknél nagy előnyt jelent a CDE-környezet az össz-szakági tervek sikeres menedzselésében. A mi munkafolyamatunkban minden szakág becsatlakozik a BIM rendszerbe, ezáltal azonos minőséget tudunk biztosítani tervcsomagjainkban. Closed BIM alapú rendszereket projektjeinken CDE környezethez kapcsoljuk.

A MEP-szolgáltatások területén a BuildEXT az alábbi megoldásokat nyújtja:

Gépészet

A komfort épületgépészeti rendszerektől (légtechnika, fűtés-hűtés, víz), a gáz- és technológiai rendszerigények kiszolgálásáig.

Elektromos

Minőségi dokumentáció a kisfeszültségű rendszerektől a világítás tervezésen keresztül a gyengeáramú rendszerekig.

Tűz

Tűzvédelemben az építész tűzvédelem, a beépített tűzoltó rendszerek és a tűzjelző rendszerek a fő fókuszunk.

Rendszerbe szervezzük az információt

Mérnöki tervezés és gyakorlaton alapuló BIM fejlesztés

Céges kultúránk részét képezi, hogy folyamatosan fejlesztjük magunkat és munkamódszereinket. A BIM-re történő átálláskor elsődleges célunk az volt, hogy a rendelkezésre álló technológiák segítségével a szakági tervezést közös minőségi sztenderbe tereljük.

A BIM alapú tervezéssel és modellezéssel számos elemzést és szimulációt tudunk elkészíteni. Ez később alkalmassá teszi as-built modelljeinket arra, hogy épületüzemeltetési szoftver adatbázisaként szolgáljanak.

Jelenleg azzal kísérletezünk, hogyan integráljuk a mesterséges intelligenciát a MEP BIM rendszereinkhez.

Fókuszban a hatékonyság és a pontosság

A minőség és a sebesség a BIM kulcsfontosságú jellemzői. A megfelelő minőség elérése érdekében minőségirányítási és minőségellenőrzési rendszereket vezettünk be MEP-tervezési és modellezési munkafolyamatainkba. Ezek részben best practice alapúak, és az alaposan átgondolt modellezési ls tervezési megközelítésnek köszönhetők.

A minőségbiztosítás mellett a gyorsaság is kiemelt cél, ezért különböző elemzőeszközöket is használunk. Mindezt olyan CDE ökoszisztémákhoz csatlakoztatjuk, mint a Revizto, az Autodesk Construction Cloud és a Dalux. Ezzel a megközelítéssel gyorsan és átláthatóan tudunk betekintést nyújtani partnereinknek a projektek állapotába.

Mondd el a problémád,
mi szállítjuk a megoldást BIM-ben!

Gépészeti tervezés és modellezés

➔ Megoldások és workflow

A BIM-alapú gépészeti tervezés alapja, hogy a modellek geometriai és műszaki tartalma a legapróbb részletekig megfelelően legyen kidolgozva. Ezek az ütközésmentes modellek magukban foglalják a különböző rendszerszámításokat, mennyiségi kimutatásokat és kapcsolási terveket. CDE workflow-nkkal kombinálva bármikor képesek vagyunk átfogó jellegű betekintést nyújtani partnereinknek a tervezési folyamatba.

➔ Adatok kezelése

Egyedi megközelítésünk segítségével minden tervadatot strukturált rendszerbe csatornázunk be, függetlenül attól, hogy valamilyen tipikus vagy egyedi tervezési részelemről van szó. A closed BIM technológia adta lehetőségek és hozzáadott parametria segítségével a tervezési folyamat minden szakaszában komplett modelleket és terveket alkotunk meg, koncepció fázistól az épület átadásáig. Ez magában foglalja az épületüzemeltetési modelleket is.

Munkamódszertanunk rugalmasan képes partnereink igényeit BIM környezetbe becsatornázni, legyen szó extra részletek hozzáadásáról, modellalapú számításokról vagy üzemeltetési felhasználást segítő szimulációk készítéséről.

➔ Számítások és modellalapú tervezés

Terveink és modelljeink nemzetközi előírásoknak és szabványoknak (például ISO, Ashrae, EN, FM, LEED) képesek megfelelni. Számítási módszereinket integráltuk a BIM-alapú ökoszisztémánkba.

Weinberg project - MEP services from BuildEXT

Tervezői szakágak
egymással kapcsolatban

Elektromos tervezés és modellezés

➔ Megoldások és workflow

Az elektromos tervekhez szükséges adatokat modellekből nyerjük ki. A gépész szakághoz hasonlóan teljeskörű, modellalapú szolgáltatást nyújtunk a betervezett eszközökről és rendszerekről, a többi szakág figyelembevételével, a projekt teljes életciklusában.

A Revit által nyújtott funkciók mellett elektromos szakági, programba épülő plug-in-eket is alkalmazunk a megfelelő minőségű tervek előállításához. Ez előnyt jelent számunkra a fogyasztói számítások, az áramkörök tervezése, a világítás tervezése és a földelés terén is.

➔ Kisfeszültségű rendszerek

Kisfeszültségű tervezés esetében a tervezési területünk az épület telekhatár / áramellátás belépési pontjától kezdődik és egészen a legutolsó végponti fogyasztóig tart. Köszönhetően az elektromos gyártók széles portfóliójának, az EN és ISO szabványoknak megfelelően bármilyen típusú projekthez tudunk megoldásokat kínálni.

Részletrajzok esetén mindezt Revitben biztosítjuk: az alaprajzok mellett a sématervektől az elosztótervek részlettervéig. Pontos anyagkimutatások mellett.

➔ Világítás tervezés

A világítás tervezés területén a két legfontosabb tényező számunkra a számítás és a geometriai igények kielégítése. Saját BIM-megközelítésünkben világítási terveket az elektromos és a belsőépítészeti szakágak összehangolt munkájával készítjük el.

➔ Földelés és villámvédelem

A földelés és villámvédelem területén belül az ilyen jellegű tervezési területhez kapcsolódó elemeket nem szokták modellből származtatni.

BIM-es munkafolyamataink segítségével a földelés- és villámvédelmi tervdokumentációkat a modellből származtatjuk. Az alkalmazott BIM technológiákat kihasználva a földelés- és villámvédelmi rendszerekkel kapcsolatos összes berendezés 3D geometriával rendelkezik és mennyiségben is kimutatható.

Transzparens tervezés,
adatvizualizáció

Tűzvédelmi tervezés és modellezés

➔ Megoldások és workflow

A tűzvédelem egy olyan szakág, amit a BIM talán legkevésbé érintett, és aminek országonként is eltérők lehetnek a tervezési szabályai. A partneri igények megfelelő kiszolgálása érdekében a tűzvédelmet 3 részterületre osztottuk a BIM rendszereinkben.

Minden BIM-alapú, tűzvédelmi szakterületünk önálló elemtárral rendelkezik, kapcsolódva az adott építészeti, gépészeti vagy elektromos jellegű területhez. A projekteken történő kollaboráció során minden tűzvédelmi szakágat együttesen kezelünk a projektcsapatokkal. Ez a koncepció fázisától az épület átadásáig tart.

➔ Építész tűzvédelem

Az építészeti alapú tervek, például a falak tűzvédelmi minősítése, a tűzszakaszok adatai és a tűzcsapok tömlőhosszának tervei BIM alapú építészeti modellben kerülnek elhelyezésre. A szabvány szerint történő besorolásokat és a zónakiosztások adatait az építészeti modellben rögzítjük.

A projekt követelményeitől függően ez a módszer mind a külső tervezőcsapat, mind az ügyfél számára bizonyítani tudja értékét. Így minden tűzvédelmi információ elérhető a kapcsolódó épületmodellben más szakági modellek megnyitása nélkül is.

➔ Beépített tűzoltórendszerek

A beépített tűzoltó rendszereket, például a sprinklereket külön modellben tervezzük.

A rendszerméretezéshez szükséges programok kapcsolódnak a BIM modelljeinkhez. A részletes tervtől kezdve a területrendezésig a P&ID-k-et BIM-környezetben mutatjuk be. A nedves rendszerektől a száraz sprinkler-rendszerekig úgy alakítjuk ki a modelljeinket és tervdokumentációinkat, hogy azok megfeleljenek a projekten várható követelményeinek (VdS, FM, NFPA, helyi szabályozásnak).

➔ Tűzjelző és -érzékelő rendszerek

Mivel elsősorban elektromos alapú tűzvédelmi szakágról van szó, a tűzjelző és -érzékelő rendszerek számára külön BIM modellt készítünk a projektjeink során, a megfelelő minőségű szolgáltatás érdekében.

Saját BIM elemtárunknak és template rendszerünk segítségével a BS-től az EN szabványokig tudunk e területen megoldásokat kínálni.

Komplex tűzvédelmi megoldások
egységes minőségben

Projektek

További szolgáltatások

Egy épület teljes életciklusát lefedő megoldásokat kínálunk annak érdekében, hogy a projektek hatékonyak és fenntarthatóak legyenek gazdasági, humán és ökológiai szempontból.

Belsőépítészet

A tervezés során a jövőbe mutató, időt álló megoldásokat keressük. Az embert helyezzük a középpontba, egyaránt figyelembe véve a tudatos és ösztönös igényeket.

Bővebben

BIM szolgáltatások

A fenntarthatóság jegyében az épület teljes élettartamát figyelemmel kísérjük. A BIM munkamódszer lehetőségeit kiaknázva teljes körű szolgáltatást nyújtunk a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig.

Bővebben

Scan to BIM

A legújabb 3D lézerszkenner technológiát használjuk épületek felmérésére. Ezen információn alapuló szolgáltatásokat nyújtunk megrendelőink költségeinek csökkentése érdekében.

Bővebben

Projektmenedzsment

A BIM munkafolyamat minden előnyét kihasználva képviseljük megrendelőink érdekeit, csökkentjük költségeit és szavatoljuk tanácsadóink minőségi munkáját.

További információ

Kapcsolat

Építészeti szolgáltatásainkról kollégáink szívesen nyújtanak további információt. Segítünk abban, hogy a legtöbbet hozd ki projektedből annak bármely szakaszában.

Beszélj Sándorral a MEP szolgáltatásokról
Nagy Sándor

Vállalkozásvezető

+36 30 953 82 12

Lépj velünk kapcsolatba!

Örömmel ismerkedünk meg jó emberekkel, új projektekkel és eredeti technológiákkal.

Bármiről is legyen szó, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!