<
continental site budapest

5 év, 5 fázis. Teljes gyárfejlesztés
a világ egyik vezető autóipari vállalatának.

Continental telephely

Ügyfél: Continental Automotive Hungary Kft.

Bruttó szintterület: 30 100 m2

Helyszín: Budapest

Tervezés éve: 2017-2022

Építész: Nagy Sándor

Díjak: Ipar 4.0 mintagyár

Szolgáltatások: , , , , ,

Funkció: ,

A technikai kihívás öröme

Komplett telephelyfejlesztést tervezünk 30 100 m2-en, 5 év alatt 5 fázisban a világ egyik vezető autóipari vállalatának, a Continentalnak. A megbízás azért volt számunkra különösen izgalmas, mert egy komplex rendszereket felvonultató ipari létesítmény bővítése kiváló terep arra, hogy az általunk használt BIM alapú munkamódszer előnyeit kihasználjuk.

continental tetőszerkezet

Az ipari épületek technológia komplexitása BIM munkamódszerrel válik kezelhetővé.

A Continental mint megrendelő

A Continental budapesti gyára a világ meghatározó autógyárai számára végzi autóelektronikai termékek gyártását, kimagaslóan fejlett és innovatív technológiákat alkalmazva a járműelektronika szinte minden területén. Az önvezető, elektromosan meghajtott és internetre csatlakozó járművek legfontosabb rendszereinek előállítása szerepel a budapesti gyár tevékenységeinek fókuszában, úgymint elektromos vezérlőegységek, meghajtó rendszerek, mechatronikai rendszerek, kijelzők, infotainment rendszerek.

Felmérés

Scan to BIM ipari léptékben

Az építészeti munka minőségét nagyban befolyásolják a rendelkezésre álló adatok. Különösen igaz ez egy átalakítás, bővítés esetén. Ezért támaszkodunk örömmel a házon belüli szkenner csapatunk szaktudására. Ebben az esetben is a teljes telephelyről készített lézerszkennelésen alapuló pontfelhőt rögzítettünk. Ez az a centiméter pontos adathalmaz, amely segítségével a tervezés alapjául szolgáló épület információs modellt (BIM) felépítettük.

Munka közös adatkörnyezetben

A gördülékeny kommunikáció alapja a CDE

A tervezés során építészként a megrendelő, a kivitelező és a szakági tervezők összehangolása minden esetben kihívást jelent. Ez különösen igaz ebben az adott esetben, ahol pontosan szabványosított ipari sztenderdeknek kellett megfelelni, miközben az átalakítás időben és térben is öt fázisra volt tagolva. Azért voltunk képesek sikeresen koordinálni a folyamatokat, mert a zárt BIM rendszerben létrejött adatokat felhő alapú közös adatkörnyezetben tároltuk és osztottuk meg minden résztvevővel.

A Continental telephely a közreműködésünkkel megkezdte útját a saját BIM életciklusán. Ezáltal minden elkövetkezendő módosítás, átalakítás, üzemeltetési kihívás könnyebé és gyorsabbá tehető. A telephelyről létrejött épületinformációs modell hosszú távon szolgálja a megrendelő érdekeit és nyújt számára lehetőséget a hatékonyság növeléséhez.


Érdekelnek a BIM szolgáltatásaink?

Tudj meg többet az épület információs modell alapú szolgáltatásainkról!


Reprezentatív belső

Az összetett ipari megoldások mérnöki kihívásai mellett büszkék voltunk arra, hogy a fejépület fejlesztési terveiben a belsőépítészeti csapatunk is fontos feladatot kapott. Reprezentatív igényeket kielégítő magas minőségű iroda- és közösségi tereket kellett terveznünk. A talán legizgalmasabb részfeladat pedig a fejépület felső szintjén, egy acélszerkezetű, üveghomlokzatú kubusba tervezett tárgyaló és kapcsolódó tetőterasz megtervezése volt.

A Continental telephelyfejlesztés projekt azért különösen kedves számunkra, mert az irodánk sokrétű tudása és technológiai innovációra nyitott szemléletünk tökéletesen illet a feladat kihívásaihoz.

Continental telephely

Csapat

BuildEXT
Felelős tervező: Nagy Sándor
Építész tervező munkatársak: Kardos Sándor, Miljanovis Kíra, Rózsa Péter, Somsák Tamás, Varga János, Zengő Attila, Goda Levente

Partnerek
Schmidt Barna, Krieger Balázs, Szabóné Mészáros Andrea Katalin

Fotók és CGI
BuildEXT

Sandor Nagy

Beszélj Sándorral erről a projektről
Sandor Nagy

Business manager

+36 30 953 8212

Lépj velünk kapcsolatba