<

Előadtunk a Dalux User Day 2024 budapesti eseményén

A Dalux minden évben megrendezi ingyenes rendezvénysorozatát, a Dalux User Dayt az adott ország szoftverfelhasználó mérnökei számára. Az egynapos programban olyan projektek kapnak teret bemutatkozásra, amiből az építőipar szereplői elsajátíthatják azon jógyakorlatokat, amivel hatékonyabban végezhetik mindennapi munkájukat.

Előadók a Dalux User Day 2024 budapesti eseményén (Fotó: Dalux)
Előadók a Dalux User Day 2024 budapesti eseményén (Fotó: Dalux)

A Dalux dán építőipari szoftverfejlesztő cég idén is meghívta előadni a BuildEXT-et, a május 28-i rendezvényen Livják Csaba mellett Révész Ágnes fit-out projektvezető kollégánk képviselte a céget. A „Mit ér a jó láncfűrész, ha nem tudod használni és benzined sincs hozzá – avagy mire képes a Dalux egy jó adatmodellel értő kezekben” című prezentáció erős felütéssel indult: a piaci szereplők még mindig sok esetben keverik a valódi információ nélküli 3D modellt a az épületinformációs modellel. Az ügyvezető által hozott párhuzam szerint ez kicsit olyan, mintha az IFA teherautóra azt mondanánk, hogy elektromos autó, pusztán csak azért, mert abban is van akkumulátor.

Ezt követően több különböző anonim és nevesített projektben mutatta be, hogy a digitalizáció eszközei milyen elképesztő mértékben gyorsították fel a tervezést és tették egyúttal elkerülhetővé a hibákat, vagy fedtek fel tervezési problémákat. Utóbbira példaként hozott egy projektet, ahol egy harmadik féltől származó koncepciótervet vetett össze a meglévő állapot pontfelhős modelljével, felfedve ezzel a tervezési hibákat és a már most előre látható, többszázmilliós pótmunka igényt.

Jógyakorlatként lett bemutatva ugyanakkor a nemrég átadott Weinberg irodaház projekt, aminek a tervezése és kivitelezése is ISO 19650 mentén az első pillanattól kezdve BIM metodika használatával folyt.

Különös fókuszt kaptak az elmúlt egy év során a BuildEXT életében az irodaházak; a prezentációban most csak röviden érintett, az Év Felújított Irodaháza díjat nyert ACADEMIA és a BigSEE award-ra érdemes GIRO projekt sikerének is a BIM metodika, azon belül a Dalux mint CDE környezet alkalmazása volt az egyik kritériuma.

Az előadás 2. fele Révész Ágnes kolléganőnk bemutatójával folytatódott, aki a GIRO projekttel kapcsolatosan az integráció és az információáramlás fontosságát emelte ki. Mivel minden információ a Dalux felületén lett összegyűjtve, tárolva és megosztva, transzparens, jól dokumentált folyamatok​at lehetett kialakítani. A szabályozott keretek között folyó, folyamatos kommunikáció lehetővé tette, hogy minden érintetthez biztosan eljusson a számára fontos információ​.

Ágnes kiemelte továbbá a folyamatok átfutási idejének követési és menedzselési lehetőségeét, illetve a nagyszámú feladat követésének egyszerűsítését is, amit videókkal és konkrét számokkal támasztott alá. Az előadást konkrét, minden Dalux user által használható, gyakorlati tippekkel zárta, megköszönve ismét a beruházó nyitottságát az innovatív megoldások irányába.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei