<

Modern pénzügyi központ,
hibrid irodai funkciókkal

GIRO irodaház modernizáció

Ügyfél: GIRO Zrt.

Bruttó szintterület: 2800 m2

Helyszín: Budapest

Átadás: 2023

Tervezés éve: 2022-2023

Építész: Baktay Andrea

Díjak: BIG SEE Interior Design Award 2024

Szolgáltatások: , , ,

Funkció:

A GIRO Elszámolásforgalmi Zrt. irodaházának új arculatához igazodó belsőépítészeti tervezésére 2021 tavaszán kaptunk megbízást. A kismértékű átalakításnak indított projekt már az első prezentációt követően teljesen más irányt vett, miután világossá vált: a valós vállalati célokhoz nagyobb léptékű, új koncepciójú fejlesztésre van szükség.

A Megrendelő

A GIRO Zrt. a magyar bankrendszer egyik központi, különleges szereplője, amelynek fő feladata a bankok közötti pénzügyi elszámoló rendszer, a BKR (Bankközi Klíring Rendszer) zavartalan működtetése, ezért a munkálatok különleges figyelmet kívántak meg a projekt résztvevőitől.

A GIRO irodaház

Az eredetileg lakóépületnek megálmodott ház 1882-ben épült, neoreneszánsz stílusban, utcai homlokzata a mai napig hordozza kora jellegzetes építészeti megoldásait. Hajós Alfréd és más építészek tervei alapján többször is átalakították, hogy számos szervezet, többek között a Magyar Labdarúgó Szövetség székhelyéül is szolgáljon.

A GIRO Zrt. 1992-ben költözött be az ingatlanba, ami jelenlegi állapotában eklektikus, bérházi külsővel rendelkező irodaház, helyi védett épület, számos megőrzendő, eszmei értékkel. Mindez számos műszaki kihívás elé állított minket, de a projekt nem csak emiatt érdekes.

Funkció és design összhangja

A térszervezés még a ’90-es évek jellemző munkamódszerére épült, ami csak részlegesen támogatta a mai szervezeti működést. Az elmúlt három évtizedben az okos eszközök, az internet és a távmunka lehetősége teljesen felülírta mindazt, amit egy megtartó, flexibilis munkahely tereitől és szolgáltatásaitól elvárunk.

Miután a vezetőség elé tártuk a javaslatainkat, szabad kezet kaptunk az átalakítás léptékének újragondolására. Az arculati frissítésen túl komplex átalakítást javasoltunk, ahol a fókuszba a hatékony kommunikáció, a munka-magánélet egyensúly és a digitális felzárkózás került.

Újragondolt kollaborációs terek,
friss arculati elemekkel

Projektfejlesztés BIM eszközökkel

A hatékony és pontos átalakításhoz szükségünk volt az épület jelenlegi állapotát tükröző 3D as-built modelljére. Mivel a közel 150 éves épület eredeti és átalakítási tervei csak papíron voltak meg, a terület lézeres szkennelése és részletes bemodellezése volt az első lépés.

Scan to BIM

Az épületdigitalizáció során lézerszkenneléssel pontfelhős modellt hoztunk létre, ami alapján elkészítettük a meglévő állapot 3D-s verzióját Revitben. Ezután a BIM céloknak megfelelő információtartalommal láttuk el az elemeket, hogy a modellt a projekt későbbi szakaszaiban is aktívan használhassuk.

Spaceplan

A jóváhagyott tervezési program szerint elkészítettük a spaceplant, azaz az ültetési tervet. Kialakítottuk a helyiségeket, a közlekedési, megközelítési útvonalakat, a beépített és mobil bútorok pozícióit és a padlóburkolatokat.

A kis teakonyhák funkcióit nagy, 50 főt is ellátni képes, céges rendezvényeknek, összejöveteleknek is helyet adó, közösségi kantinba vontuk össze és a közös irodaterek szomszédságában kávépontokat alakítottunk ki. A különböző létszámra és célra alkalmas nagyméretű tárgyalók is újdonságot jelentettek.

Az áttervezéssel a közlekedő terület 57%-kal csökkentettük, míg a közösségi tér a korábbi 25 nm-ről 11-szer nagyobbra, 291 négyzetméterre nőtt.

Hibrid iroda

A Covid utáni érában az irodai munka fontos vonzereje a munkahelyi közösség és kultúra, amely otthon nem pótolható. A vállalatfejlesztési stratégiában ezért kiemelten fontos szervezeti és működéstámogató szerepet kapnak az egymáshoz lazán csatlakozó épületterek és a flexibilis, tevékenység alapú, közös használatú bútorzat.

Kollaboráció

Olyan laza szövetű irodatereket alakítottunk ki, ahol a fix és alkalmi munkaállomások között kávézósarkok, breakout pontok és izolált 1-2 főt befogadó chatboxok kerültek elhelyezésre.

A többszemélyes tárgyalások kérdését 4-6 fős, kényelmes, jól felszerelt helyiségekkel és egy reprezentatív, hi-end műszaki tartalmú tárgyalóval oldottuk meg. A nagyméretű kantint is úgy terveztük meg, hogy az étkezés mellett közösségi és reprezentatív funkciókat is ellásson.

Közösségi terek
újragondolva

Megbízhatóság és klasszikus elegancia

Az elfogadott spaceplan és az arculati (logó, színvilág, stb.) terv alapján először hangulatképeket, moodboardot állítottunk össze a design pontosabb meghatározására. A kiválasztott irányvonal mentén fotorealisztikus látványterveket készítettünk, amiket VR technológia segítségével tettünk 3D-ben is érzékelhetővé a megrendelő számára.

Illusztráció (BuildEXT)

A recepció a vállalat élő névjegye, az első fizikai élmény, amivel a látogató találkozik, ezért stabil, kifinomult, modern, ugyanakkor klasszikus értékrendet közvetítő fogadófelületet terveztünk, ami szervesen folytatódik a lépcsőházban is.

Az open office irodaterekből könnyen megközelíthető, kisméretű kollaborációs terekkel, tárgyalókkal biztosítunk helyet a gyors, kis létszámú megbeszéléseknek, amikre akár a kertben is sor kerülhet.

Tervezés Revitben

A GIRO irodaház különleges státusza miatt a megfelelő jogosultsági szintekkel rendelkező speciális mérnökök bevonásával kellett levezényelni 24 szakág közös munkáját. Ehhez egyetlen közös megosztott információs modellt hoztunk létre, ahol a résztvevők közel valós időben alakították a tervet rendkívül hatékonyan együttműködve egymással.

Az így előállt, ütközésmentes, 3D modell sokrétű információt tartalmaz. A pontos műszaki tartalom mellett ennek segítségével nem csak az elemek helye kérdezhető le egyértelműen, de a hozzájuk kapcsolódó mennyiségek és költségek is.

Benapozás vizsgálat

A tervezésben külön fókuszt kapott az első emeleti kert újragondolása és bevonása az épület működésébe. Az eredeti elgondolások a terület lefedéséről szóltak, de ezzel a belső udvari ablakok szellőzését is megszüntettük volna.

A benapozási szimuláció is hozzájárult ahhoz, hogy végül új koncepció mentén gondoljuk újra a lehetőségeket, végül fedett-nyitott pavilonokkal, hangulatos sétányokkal, padokkal és zöldfelületek használatával oldottuk meg, hogy a szabadtéri felület rekreációs és kollaborációs térként is jól működjön.

Benapozás vizsgálat, a hatás az épület belsejéből is vizsgálható (BuildEXT)

Közös adatkörnyezet

A BIM modell akkor teremt értéket, ha a benne felhalmozott információ minden projekt résztvevő számára könnyen és naprakészen elérhető. Ezért használtunk ennél a projektnél is közös adatkörnyezetet (CDE), aminek a segítségével az információmegosztás és a kommunikáció egy közös, naplózott csatornába terelhető.

Az általunk preferált CDE környezet sok szereplőnek újdonságot jelentett. Mivel az egész projekt során erre támaszkodtunk, oktatást is tartottunk a szoftver használatáról és felhasználói kézikönyvet is készítettünk hozzá a megrendelői és a kivitelezői oldal számára.

Tender

A CDE digitális pályázati felületén részletekbe menően lekérdezhetővé és 2D, 3D vagy AR-ben is bejárhatóvá tettük az átépítéssel érintett területet.

Mivel a teljes folyamat szabályozott körülmények között, automatikus naplózással, zárt kommunikációs megoldásokkal történt, a tendereztetési folyamat rendkívül hatékonyan valósult meg a felületen.

Projektmenedzsment és kivitelezés követés

A GIRO irodaház modelljének aktuális verzióját okostelefon vagy tablet segítségével juttattuk az építkezés helyszínére. A szerelési és építési tevékenységek így mindig érvényes, 3D-ben, AR technológiával is látható tervek alapján történtek.

Az aktuális állapotot folyamatosan szkenneltük, így ellenőriztük a terv megvalósulását és az eltéréseket. A kivitelezővel szorosan együttműködve a hibákat is a CDE környezet zárt rendszerében vettük fel, így elkerültük a nehezen nyomon követhető telefonhívásokon, emaileken alapuló kommunikációt, félreértéseket.

A változásokat a pontfelhős felmérés alapján a modellbe visszavezettük, aminek az eredményeként az aktuális állapotot tükröző, as built modellt kapunk az építkezés végén.

Határidőre, büdzsén belül

A 24 szakágat érintő áttervezés és a projektmenedzsment során végig aktívan használtuk az építőipari digitalizáció eszközeit, amivel a projektszereplők közti kommunikációt is követhetővé tettük. Ezzel lehetőséget adtunk a különböző résztvevőknek arra, hogy a tudásukat jól szervezett, fegyelmezett csapatmunkával a lehető legjobban hasznosíthassák, így a teljes projekt idő- és költségkereten belül valósulhatott meg.

A projekt sikeréhez nagymértékben járult hozzá, hogy a GIRO Zrt. környezettudatos, korszerű informatikai és vállalatvezetési szemlélettel, nyitottan állt az általunk szállított BIM megoldásokhoz, így a szükségszerűen felmerülő változásokat és következményeiket is hatékonyan tudtuk menedzselni.

A modernizáció nemzetközi elismerésben is részesült; BIG SEE Interior Design Award 2024 díjat nyert Munkahely kategóriában és a zsűri döntése alapján Grand Prix elődöntőbe is továbbjutott.

Csapat

BuildEXT
Projektvezető és felelős tervező: Baktay Andrea
Építész tervező munkatársak: Cserháti Dávid, Lipák-Sipos Eszter, Nagyistván Petra, Rónai Viktória, Sass Petra, Tóth Bernadett, Tóth Péter
Projektmenedzser: Révész Ágnes

Műemlékvédelmi szakértő: Dr. Déry Attila

Fotók és CGI
BuildEXT
Levéltári források

Sandor Nagy

Beszélj Sándorral erről a projektről
Sandor Nagy

Business manager

+36 30 953 8212

Lépj velünk kapcsolatba