<

XXI. századi tervezés és
projektmenedzsment BIM alapokon

Weinberg irodaház

Ügyfél: Weinberg 93 Építő Kft.

Bruttó szintterület: 1090 m2

Helyszín: Sárospatak

Átadás: 2023

Tervezés éve: 2022

Építész: Livják Csaba

Szolgáltatások: , , , , , ,

Funkció: ,

Magyarország egyik vezető acélszerkezet-gyártó és kivitelező cégétől kaptuk a felkérést arra, hogy megtervezzük és BIM alapú projektmenedzsmenttel kísérjük sárospataki irodájának bővítését. A meglévő, egyedi homlokzattal rendelkező épület mellé a megrendelői kérések mentén egy nyaktaggal összekötött, visszafogottabb tömböt álmodtunk meg, a teljes projektet ebben a videóban foglaltuk össze:

A megrendelő

A Weinberg Kft 1993 óta foglalkozik ipari- kereskedelmi jellegű, jellemzően csarnoképületek építésével és épület acélszerkezetek gyártásával. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalat rendkívül dinamikusan növekszik, mára országos szinten jelentős szereplője lett a hazai építőiparnak, tevékenységét számos szakmai díjjal ismerték el.

Nevéhez fűződik többek között a Magyar Zene Háza tetőszerkezetének acélváza és az Új Néprajzi Múzeum homlokzati acélszerkezetének gyártása és szerelése is, de több egyedi munkájuk megtalálható Nyugat-Európában és az észak-amerikai kontinensen is.

A bővítendő fejépület, díjnyertes, fényreflexiós homlokzattal (Fotó: BuildEXT)
Bővítésre váró fejépület, a díjnyertes, fényreflexiós homlokzattal (Fotó: BuildEXT)

Adottságok

A vállalkozás telephelye Sárospatak mellett, a régi Malomkőgyár területén, két, egymással szembeni, utcával elválasztott telken található. A területi megosztottság eredményeként a „régi” telephelyen kapott helyet egy kis oktatócsarnok, míg az egykori malomkőgyár több, mint 100 éves épületében működött a pénzügyi és az előkészítés részleg. Az utca túloldalán – a jelenlegi fejlesztés területén – helyezkedtek el a gyártócsarnokok, raktárak és egy iroda fejépület, amelyben a gyártásirányítás, a vállalkozási üzletág és a cég felső vezetése kapott helyet.

A két helyszínen való működés egyre több nehézséget okozott az operatív munkavégzésben, ezért a vezetőség megoldást keresett a funkciók egy területre történő összevonására.

A Weinberg 93 meglévő csarnoképülete

Mivel a régi irodaépület fejlesztése sem gazdasági, sem alaprajzi okok miatt nem volt lehetséges, új irodaház megtervezésére kaptunk felkérést.

A projektben elvárás volt, hogy az épület bővíthető legyen, szerves egységet alkosson a meglévő, a gyártócsarnok fejépületeként működő irodaházzal és funkcionálisan újraegyesítse a cég vezetését és gyártásirányítását.

Acélos kapcsolat

A tervezett új iroda két részből áll: egy háromszintes, pillérvázas épületből és egy nyaktagból, amely a fejépület irodáit egy híd-építménnyel összekötve teremti meg a régi és az új létesítmény funkcionális egységét.

Az új épületben irodák, tárgyalók és azokat kiszolgáló helyiségek – recepció, kantin, konyha, mosdók, teakonyha stb. – létesülnek, míg a meglévőben minimális átalakítással, közel azonos funkcióval biztosíthatók a cég igényeinek megfelelő irodai munkahelyek. A tetőre 32 000 kWh teljesítményű napelemet tervezett a vállalat.

Modern irodatér

A megrendelő kérésére olyan rugalmas, a kor elvárásainak megfelelő, poszt-Covid megoldásokat terveztünk be, amikkel hosszú távon is biztosítható az optimális kihasználtság és a dolgozói elégedettség.

A kantin például mobil falak segítségével összenyitható a két szomszédos tárgyalóval, így közösségi helyiségként akár kisebb céges rendezvények lebonyolítására is alkalmassá tehető. Az open office teret rövid megbeszélések lebonyolítására alkalmas, kétszemélyes chatboxokkal törjük meg, míg a dolgozók kényelmét magas szinten automatizált, okos rendszeren alapuló világítás és gépészet is szolgálja.

A cég profiljából eredően sok acélt és üveget használtunk, kiegészítve olyan elemekkel, amelyek barátságosabbá teszik a belső tereket vizuális, taktilis és akusztikai szempontból is.

BIM alapok

Az ISO 19650 projekt alapja egy 12 milliárd pontból álló, rendkívül pontos georeferált pontfelhő volt, ​amelyet a Buildext reality capture diviziója készített​ el. A tervezés a világ egyik legfejlettebb tervezési rendszerében a Magyarországon kevéssé ismert ​Autodesk Revit környezetben történt, closed BIM metodikát használva.

A projekt kezdetén BIM Execution Plant (BEP) készítettünk, amiben meghatároztuk a stakeholderek feladatait, hatáskörét, a folyamatokat és természetesen a kommunikáció módját is. A BIM célok között szerepelt a mennyiségkimutatások elkészítése, valamint az épület működését érintő szimulációk (benapozás, hőtechnikai vizsgálat, stb.), a helyszíni BIM alapú kivitelezés-koordináció illetve az as-built modell is.

A kivitelezést scan to BIM tevékenységgel segítettük: a megvalósult állapotot rendszeresen visszaszkenneltük és összevetettük a tervekkel. Ezzel számos hibát még a szerelési- beépítési fázis előtt felderítettük, így megoldási javaslatot lehetett rá adni, amivel jelentős költséget, időt és bosszúságot spóroltunk meg a projekt alatt.

A közös adatkörnyezet (CDE) ezúttal is a Dalux volt, a setupot követően több alkalommal is oktattuk a szoftver gyakorlati alkalmazását; először irodai körülmények között, később terepen, élesben is közösen kezdtük meg a felület használatát, amit a projekt alatt egy fix, kihelyezett munkaállomással is támogattunk.

A felületre meghívtuk a projekt szereplőit, a megrendelőt, a projektmenedzsereket, a tervezőket és a kivitelezés résztvevőit is, ami így közös, zárt kommunikációs platformként felgyorsította és leegyszerűsítette a kommunikációt, lehetővé téve, hogy mindenki ugyanazt az információt lássa.

A Daluxot nem csak a haladás nyomon követésére, hibajegyek felvételére és minőségbiztosításra, hanem a ténylegesen kivitelezett állapot visszavezetésére is használtuk a kétheti, tervezői művezetés során is.

A projekt építészeti szempontból nem jelentett extrém kihívást, a gépészet viszont viszonylag összetett volt, többek között mennyezeti- és padlófűtést, valamint klímagerendákat is tartalmazott. A tervezés során rendszeresen végeztünk ütközésvizsgálatokat, így LOD 300 részletezettség mellett is problémamentessé tettük a szerelési munkákat.

Az új Weinberg irodaház MEP modellje (BuildEXT)

A belsőépítészeti megoldásokat is tartalmazta az össz szakági 3D modell. A skiccpausztól az AI alapú képgeneráló eszközökön át számos eszközt felhasználva született meg az épület koncepcióterve, majd ebből a draft modell, amit videón és interaktív, virtuális bejáráson mutattunk be a megrendelőnek.

A VR technológiának és a látványos, életszerű vizualizációnak köszönhetően jobban érezhető a tér mérete, az anyagok minősége és összhatása, amit akár valósidőben is tudtunk módosítani.

Újdonság volt, hogy a belsőépítészeti tervek, grafikák életre hívásához a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe vettük; a Midjourney képalkotó rendszer segítségével rendkívül gyorsan tudtunk akár gyökeresen eltérő koncepciókat is megalkotni.

Szimuláció a virtuális térben

A BIM modellt egy szimulációs környezetbe helyezve optimalizáltuk az épület energiafelhasználását, lecsökkentve az ESG szempontjából kiemelkedően fontos, az üzemeltetés során keletkező szén-dioxid (operational carbon) kibocsátást.​

A kivitelezés támogatására egy részleges 4D ütemtervet állítottunk össze. A BIM modellünk pontosan „tudja”, milyen anyagok kerülnek beépítésre, így ha ezekre rákapcsoljuk az egyes építési fázisok idő- és erőforrásigényét, a normaidőket és megadjuk az építés logikai sorrendjét, a rendszer napra pontosan szimulálni tudja az építés előrehaladását. Ezzel előre jelezhettük a csúszásokat, lehetőséget adva a javításukra.

​A Weinberg profilja szerencsés volt a projekt szempontjából – az új és azt a régi épületrésszel összekötő híd acélszerkezeti elemeinek az előregyártását és összeszerelését a megrendelő maga végezte.

A kivitelezés státuszát OpenSpace segítségével is rendszeresen dokumentáltuk, ami a meglévő alaprajzokat használva, a helyszíni bejárások alkalmával készített 360 fokos videóból virtuális bejárást tesz lehetővé. Ez nem csak a műszaki ellenőrzést és a projektmenedzsmentet támogatja, de logolja és osztott nézetben összehasonlíthatóvá is teszi bármely két időpillanatbeli állapotot.

Az Openspace hatékonyan segíti a műszaki ellenőrzést
Az OpenSpace hatékonyan segíti a műszaki ellenőrzést

Nemzetközi elismerés

A projekt mintaszerűsége felkeltette a CDE fejlesztőjének is a figyelmét, így a Weinberg irodaház tervezési és kivitelezési workflowját a Dalux éves konferenciáján, a Dalux Summiton a BuildEXT 130 ország 2000 közel mérnöke előtt prezentálhatta Koppenhágában.

Somsák Tamás, a BuildEXT BIM vezetője prezentálja a Weinberg irodaház projektet a Dalux Summit 2023 koppenhágai konferencián
A BuildEXT BIM vezetője prezentálja a Weinberg irodaház projektet a Dalux Summit 2023 koppenhágai konferencián

Az eredmény: egy rugalmas és modern, magasan automatizált gépészettel ellátott open office, büdzsén és határidőn belül, nemzetközi figyelmet elnyert projekt részeként megvalósítva, valamint egy üzemeltetésre, fejlesztésre és átalakításra felkészített, információban gazdag, digitális modell.

Csapat

BuildEXT
Építész vezető tervező: Livják Csaba
Építész tervező munkatársak: Bazsali Gábor, Chladny Gergely, Csallóközi Dániel, Cserháti Dávid, Faltusz Csaba, Felső Márk, Krajnyák N. Bence, Madari Gabriella, Pintér Norbert, Sóti Balázs, Varga János

Fotók és CGI
BuildEXT

Sandor Nagy

Beszélj Sándorral erről a projektről
Sandor Nagy

Business manager

+36 30 953 8212

Lépj velünk kapcsolatba