<

Villámgyors koncepcióterv pontfelhős felmérésből

Mikor pénteken találkozom egy megrendelővel, hogy megnézzük az épülete bővítésének vagy egy iroda áttervezésének a helyszínét, még nincs felkészülve arra, hogy egy órával később a komplett meglévő állapot – telek, épület vagy iroda – felmért pontfelhőjével távozom majd a megbeszélésről.

A térérzékelés fejlődésével ma ennyi időre van szükség, hogy milliméter pontosan bedigitalizáljuk a környezetet. Az így kapott pontfelhőt be tudjuk hívni a tervezőszoftverekbe és pontosan megmutatja a tereplejtéseket, fák, ágak helyét, a járdaszegélyeket, parkolókat, a beltéri bútorokat, belógó lámpákat, gerendákat, csöveket és minden releváns információt.

Ez teszi lehetővé, hogy a következő héten már egy halálpontos, jól érthető és kiváló minőségű koncepciótervet tegyünk le a megrendelő asztalára.

A slam alapú lézerszkennelés technológia eddig elképzelhetetlen gyorsulást és új lehetőségeket hozott el az életünkbe.

Az első megrendelőnk, akinek a bejárást követő negyedik napon megmutattuk a 4500 m2-es épületbővítésének a környezetbe illesztett, pontfelhős felmérés alapján készített, bejárható modelljét, egy perc döbbent csend után csak annyit mondott:

“Ezt egy hónap múlva vártuk.”

És innentől kezdve, ha ez a helyszín külföldön van, akkor is úgy tudunk benne dolgozni, mintha a szomszéd utcában lenne, vagy ha egy vidéki építkezés pontosságát, előrehaladását kell leellenőriznünk (remoteQA), mostantól az is az irodában, a virtuális térben zajlik le.

Persze ennek a könnyed és egyszerű megoldásnak képzett kollégák és brutális IT infrastruktúra az ára, de áldoztunk rá, így mára napi gyakorlat lett az irodánkban és egészen új szolgáltatási minőség a megrendelőink életében.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei