<
ZenGarden irodaház

Épületüzemeltetés digital twin alapon

ZenGarden irodaház

Ügyfél: ConvergenCE

Bruttó szintterület: 9400 m2

Helyszín: Budapest

Átadás: 2020

Építész: Baktay Andrea

Szolgáltatások: , ,

Funkció:

A digitális ikerpár létrehozása

Kezdetben a feladatunk a ZenGarden irodaház közös tereinek belsőépítészeti tervezése volt. A szemléletmódunkhoz híven több lehetőséget láttunk ebben a feladatban és úgy döntöttünk, hogy elkészítjük az épület digitális ikerpárját. A digitális ikerben tárolt információk segítségével a cél a jobb térgazdálkodás, a gazdaságosabb átalakítás, a korszerűsített megelőző karbantartás, a könnyebb kiadás és az épület összeértékének növelése volt.

A BIM modell a gazdaságos épületüzemeltetés alapja

9 400 m2 területen digitalizáltuk a teljes irodaépületet 1,5-5 cm pontossággal, egy szkenner segítségével. Körbejártuk a létesítményt és 800 szkennelő állomást létrehozva, több mint 8 milliárd lézerponttal áthálózva az emeleteket, 600 GB adatot tárolva értünk a projekt végére.

Belsőépítészeti tervezés BIM alapon

A közös terek belsőépítészeti tervezésekor nagy előnyt jelentett számunkra, hogy gyorsan voltunk képesek pontos adatokhoz jutni az épületről. Ezáltal a részlettervek, anyagkimutatások, költségbecslés és minden mérnöki számítás kisebb hibahatárral tudott megvalósulni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a ZenGarden irodaház üzemeltetője kisebb kockázat mellett, olcsóbban és gyorsabban tudta elvégezni az épület átalakítását.

Bérlők előnyben

Az egyik legjelentősebb hozzáadott érték akkor válik nyilvánvalóvá, amikor egy iroda átalakítását tervezi egy új vagy leendő bérlő. Ekkor nagyban felgyorsítja a munkafolyamatot, hogy az épület üzemeltetője a bérlő számára rendelkezésre tudja bocsájtani a részletes épületinformációs modellt. Ez nem csak azt jelenti, hogy a bérlő megismeri a bérlemény pontos geometriáját, hanem azt is, hogy számolni tud az épület gépészeti kapacitásaival. Ezzel egyfelől fel tudja gyorsítani a tervezési folyamatot, másfelől jól láthatóan csökkenthetők a bérlemény üzemeltetési költségei hosszú távon.


Érdekel a Scan to BIM?

Tudj meg többet az épület információs modell alapú Scan to BIM szolgáltatásainkról!


ZenGarden irodaház

Csapat

BuildEXT
Projektvezető építész: Baktay Andrea
Belsőépítész: Nietsch Márta
Építész tervező munkatársak: Juhász Judit, Dang Thi Viktória, Tóth Bernadett, Juhász Emese Katinka, Zengő Attila, Vámos Adorján, Marton-Miklós Csaba, Póllai Attila

Partnerek
Fenyvesi Zsolt, Kósa Ákos, Kapitor György, Helfrich Franciska, Megyesi Tünde

Fotók és CGI
BuildEXT, ConvergenCE

Sandor Nagy

Beszélj Sándorral erről a projektről
Sandor Nagy

Business manager

+36 30 953 8212

Lépj velünk kapcsolatba