<
Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

Egy legendás sportlétesítmény megújulása

Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

Ügyfél: Nemzeti Sportközpontok

Helyszín: Budapest

Tervezés éve: 2019

Építész: Tóth Attila

Szolgáltatások: , ,

Funkció: ,

A nagy presztízsű, sporttörténetileg is fontos, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok felújítása volt a cél. A belsőépítészeti tervezés során BIM munkamódszert alkalmaztunk, amihez az alapadatot a helyszíni lézeres felmérés szolgáltatta.

Az első fedett sportcsarnok Magyarországon

A Nemzeti Sportcsarnokot 1941-ben adták át, ez volt Magyarország első sportcélokra épült csarnoka. Az épületet id. Rimanóczy Gyula és munkatársai tervezték. 2010-ben, a hétszeres olimpiai bajnok vívó születésének századik évfordulóján kapta meg a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok nevet. A sportcsarnokban és a hozzá tartozó épületekben számos világversenyt rendeztek az elmúlt évtizedekben.

Helyszíne volt például – a teljesség igénye nélkül – öttusa- (1969, 1992), vívó- (1975), illetve súlyemelő- (1990) világbajnokságnak, valamit aerobic és szumó Európa-bajnokságnak. Rendszeresen rendeznek vívó világkupákat és itt bonyolítják több sportág országos bajnoki küzdelmeit is. A csarnok emellett alkalmas koncertek, táncversenyek, szalagavató bálok, kiállítások, konferenciák, egyházi, üzleti és politikai események megrendezésére is.

A Scan to BIM a felújítás alapköve

A feladatunk a nagy múltú épület belső rekonstrukciójához a nyugati szárny teljes átalakításának építészeti és belsőépítészeti tervezése volt. Körültekintő vizsgálat készült tartószerkezeti, épületgépészeti, elektromos, energetikai és tűzvédelmi szempontokból is. Ahhoz, hogy ilyen mélységében dokumentáljuk és megértsük az épületet, a legmodernebb lézerszkennelési technológiát alkalmaztuk.


Érdekel a Scan to BIM?

Tudj meg többet az épületinformációs modell alapú Scan to BIM szolgáltatásainkról!


Felszereltség, szolgáltatások

A 400 négyzetméteres küzdőtér, amelyhez 1900 fős lelátó tartozik alkalmas aerobic, asztalitenisz, birkózó, cselgáncs, karate, ökölvívó, ritmikus gimnasztika, súlyemelő és vívó viadalok illetve mérkőzések megrendezésére. A létesítményben található ezen kívül egy tornacsarnok, egy birkózóterem, egy cselgáncsterem, valamint egy kis és egy nagy vívóterem. Egyéb kiszolgáló helyiségek: hét öltöző, sajtószoba, protokoll helyiség, szauna, büfé, orvosi szoba.

Átalakítás leállás nélkül

A legendás csarnokban és a hozzá kapcsolódó épületekben sok száz gyerek sportol, de profi versenyzők – köztük olimpiai és világbajnokok – is itt készülnek a hazai és nemzetközi viadalokra. Ezért a felújítást úgy kellett megterveznünk és ütemeznünk, hogy a létesítmény folyamatos használatban volt. Ez alapesetben külön kihívást jelent minden résztvevő számára, de nagy segítség volt, hogy felhő alapú közös adatkörnyezetben történt a tervek feldolgozása. Ez mindig megkönnyíti a kommunikációt a résztvevők között.

Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

Csapat

BuildEXT
Projektvezető és felelős tervező: Tóth Attila
Építész tervező: Nagy Sándor, Vámos Adorján
Építész tervező munkatársak: Vámos Adorján, Miljanovits Kíra, Németh Zsófia, Tóth Bernadett, Tóth István, Szendrő András, Zengő Attila, Sor Zoltán, Máramarosi András, Fenyvesi Zsolt

Szakágak
Statika: Hosszú Balázs, Fekete Gábor
Épületgépészet: Sor Zoltán
Épületvillamosság: Máramarosi András
Épületszerkezet: Ámon Attila
Akadálymentesítés: Sipos Zsolt

Fotók és CGI
BuildEXT, Építészfórum

Attila Tóth

Beszélj Attilával erről a projektről
Attila Tóth

Project lead architect

+3620 535 8421

Lépj velünk kapcsolatba