<

A magyar gazdaság kitörési pontjai – előadtunk az MBH Bank Makronóm Makroverzum konferencián

A magyar ipar jövőjéről tartott kerekasztal-beszélgetést az MBH Makronóm Makroverzum konferencián több nagyvállalati, banki és kormányzati döntéshozó. A kerekasztal felvezető előadásának megtartására független, piaci előadóként Livják Csabát, a BuildEXT Kft. alapítóját, digitális transzformációs tanácsadót kérték fel a szervezők.

Az MBH Bank Makronóm Makroverzum konferencia keretében a magyar gazdaságstratégia legfontosabb céljai mellett a gazdaság technológiai kitörési pontjait ismerhették meg a résztvevők 2023.11.20-án.

A Bálna Honvédelmi Központban tartott konferenciát Lóga Máté, Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár előadása nyitotta meg, őt Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár követe, aki hazánk iparstratégiáját mutatta be a jelenlévőknek. A nyitó előadásokat a Makronóm Intézet kutatási eredményének bemutatása, illetve a legjelentősebb iparvállalatok, sikeres startupok, valamint az innovációs szcéna képviselőinek beszélgetései követték.

A kerekasztal beszélgetést Livják Csaba vezette fel
A kerekasztal beszélgetést Livják Csaba vezette fel

Azt figyeltem meg, hogy az elmúlt években a többi ágazathoz hasonlóan az építőipar digitalizációja is jelentősen felgyorsult. Ahogy az egész világ is, és elvárás, hogy azonnal tudjunk alkalmazkodni bármilyen változáshoz, hiszen minden változik. Rengeteg új eszköz, szoftver, platform, applikáció jelent meg, amely képes megoldást adni ezekre az igényekre, mégis számos építőipari kivitelező cég, munkatárs vagy akár a műemlékvédelemben dolgozó döntéshozók kapcsán is megfigyelhető, hogy mind a mai napig szinte foggal-körömmel ragaszkodnak a papíralapú tervekhez.” – mondta Livják Csaba a rendezvényt megelőzően vele készített interjúban.

A magyarok – vagy akár a németek, vagy más európai náció – precízen dolgoznak, ám sok esetben idegenkednek az újításoktól. Pedig mindenkinek szembe kell néznie azzal, hogy a digitalizáció és a robotika rendkívüli módon átalakítja a világunkat.” – tette hozzá az interjú egy későbbi pontjában.

Azok az ismeretek, amelyek akár még 5-10 éve is elegendők voltak akár az építőiparban, akár más ipari-gyártási területen, vagy a mezőgazdaságban, sokkalta hamarabb elavultakká válnak, mint azt ma el tudjuk képzelni. Fel kell készülnünk az átalakulásra, nyitottnak kell lennünk. Ma már nem annyira a profi szakismerettel felvértezetteket, inkább olyan szakembereket keresnek a cégek, akik ezekhez a változásokhoz jobban, gyorsabban, rugalmasabban képesek alkalmazkodni. És ez mentalitás, nem pedig állampolgárság vagy kor függvénye. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Ez a kitörési pont.” – sommázta az ügyvezető mondandóját.

A Makronóm Intézet átfogó kutatása 14 olyan ígéretes technológiai területet azonosított, amelyekben jó piaci kilátásokkal, alacsony kitettséggel és hatékonyan fejleszthető hazai adottságokkal rendelkezik a magyar gazdaság. Ezeket a területeket kitörési pontoknak nevezték el, az egyes kitörési pontokat kerekasztal beszélgetéseken, részletekbe menően tárgyalták a meghívott vendégek.

A rendezvényről az Index mellett több gazdasági portál is beszámolt, további részletek a Makronóm összefoglaló cikkében.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei