<

Bábeli zűrzavar a kivitelezés-organizáció rengetegében

Arra jöttünk rá, hogy a generatív kivitelezés-organizáció az egyik leginkább futurisztikus elképzelés az életben. Nem a technológia, hanem az emberi tényező miatt.

Mi a gond a kivitelezés-organizációval?

Mindenki tudja és érti, hogy mennyire jelentős megtakarításokat lehetne elérni, de a valóságban egy átlagos építkezés leginkább egy mini Bábelre hasonlít, ahol különböző érdeklődésű, heterogén készségekkel és nyelvekkel rendelkező emberek próbálnak létrehozni valamit – persze papírtervekből.

Mindezek tetejébe ott van az építkezés koordinációs szintje, ahol a tapasztalt szakemberek – a “régi kutya nem tanul új trükköket” alapon – a kínos helyzetek elkerülése végett nem hajlandóak használni az egyébként rendelkezésre álló technológiát.

Nekünk pedig ebben a heterogén környezetben kellene egy rendkívül strukturált, fehér-holló ritkaságú információs modellt összekapcsolnunk egy mesterséges intelligencia által vezérelt célszoftverrel, hogy hatékonyabbá tegyük az építkezést.

Szinte lehetetlen küldetés.

A legnagyobb akadály nem a technológia elsajátítása,
hanem a benne való hit és az emberi ellenállás leküzdése.

Őszintén szólva, erre nem sok esélyt láttunk az elmúlt időszakban. De most ismét fordult a kocka.

És szürreális módon a globális válság és az eszkalálódó energiaárak valós esélyt adnak a digitális technológia elterjedésének.

(Nyitókép forrása: Pixabay. A generatív tervezésről és kivitelezés-organizációról ezt a posztot is érdemes elolvasni.)

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei