<

Tervezési díj kétszer fizetve

Egy nagy multi cég fejlesztési vezetőjének mutatkoztam be múlt héten, és a beszélgetés közben megjegyeztem, hogy talán nem tudja, de már volt egy közös projektünk. Értetlenül nézett rám és jelezte, hogy pontosan ismeri azt a projektet, de annak nem mi voltunk a tervezője, hanem egy másik iroda.

Sőt azt is elmondhatja nekem, hogy nagyon jól sikerültek a tervek.

Mosolyogva figyeltem a reakcióját, ugyanis tényleg jól sikerültek a tervek.

Csak ez nem az eredeti tervezőnek, sokkal inkább a kivitelezőnek volt az érdeme.

Mi ugyanis vele voltunk szerződéses kapcsolatban, és az volt a dolgunk, hogy a papír alapú tervekből felépítsük a ház prototípusát a virtuális térben.

Mikor ezt megtettük, kiderült úgy 3-400 tervhiba, ami rendesen már csak az építkezésen vált volna nyilvánvalóvá, de így, hogy még idejében észleltük és javítottuk, megelőztük a bajt, mielőtt az pótmunkát és határidőcsúszást okozott volna.

Ezt követően pontos anyagkigyűjtéseket adtunk a tervhez, majd létrehoztunk egy projekt web platformot, ahová a modellt a tervekkel felszinkronizáltuk.

Ebben hibajegy-kezelő rendszert üzemeltettünk, így felgyorsult a változás menedzsment és a kommunikáció. Sőt, egy sima mobilon ki lehetett vinni az építkezésre a terveket és az össz-szakági modellt AR-ben, amitől mindenki pontosan tudta, mit hová kell építenie.

A tervezési díj többszöröse is elmehet később az áttervezések, hibás kivitelezés kijavítása, pótmunkák és kötbérek miatt.

Felépítettük a ház digitális modelljét,
és felgyorsítottuk a változásmenedzsmentet.

Kis side effect, hogy még havonta leszkenneltük az építési területet, összehasonlítottuk a tervezési modellel és hibalistát adtunk azokról a pontatlanságokról, építési hibákról, amik később problémát okozhatnak.

Ezzel a kis pontosítással már tényleg helyes volt a beruházó megállapítása – hogy nagyon jól sikerültek a tervek -, és annak is örülünk, hogy ezzel egy jó projekthez és egy másik iroda pozitív megítéléséhez járulhattunk hozzá.

Minden szereplő elégedett volt, aminél már csak az tudott volna szerencsésebb helyzetet szülni, ha alapból mi vagyunk a generáltervező és a megrendelőnek csak egyszer kell kifizetnie a tervezési díjat.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei