<

BuildEXT a Siemens BIM Tervezői Konferencián

2023. november 16-án tartotta az SI Building technology üzletág a BIM Tervezői Konferenciát a Siemens Zrt. székhelyén. A BuildEXT büszkén képviseltette magát az eseményen, ahol Cselovszki Attila, cégünk digitális igazgatója nyújtott betekintést az emberi tényező építőipari digitalizációban betöltött szerepéről.

Az esemény betekintést nyújtott az éppen életbe lépett „Az Állami Építési Beruházások Rendjéről szóló T/3677” törvény rendelkezéseiről, illetve ennek kapcsán a BIM tervezési modell kötelező használatának feltételeiről. A Siemens ügyfelei olyan előadókat hallgathattak meg, akik az elmúlt időszakban már jelentős tapasztalatokat szereztek BIM, 3D és VR tervezési modellekkel, saját fejlesztéseikkel pedig nemzetközi szinten is a tervezői szakma legjobbjai közé tartoznak.

A BIM nem egy szoftver vagy eszköz, hanem egy új gondolkodásmód az építészetben, aminek a hatékony használata sokban múlik emberi tényezőkön. Attila előadása egy filmes párhuzammal indulva mutatta be az egyes szereplők eltérő motivációit. Míg a filmiparban a felek kölcsönösen érdekeltek a cél elérésében, a hatékony együtt dolgozás kölcsönös előnnyel jár, így van értelme kihasználni a digitalizáció nyújtotta hatékonyság növelést, az építőiparban ez másként van.

Cselovszki Attila, a BuildEXT digitális igazgatója előad a Siemens BIM Tervezői Konferencián (Fotó: Siemens)

A megrendelő, a lebonyolító, a tervező, a kivitelező és az alvállalkozók a jó-olcsó-gyors koordinátarendszerben más-más pontokra fókuszálnak, így kevéssé érdekeltek a hatékonyság növelésében.

Eltérő érdekeltségek a minőség-ár-gyorsaság koordinátarendszerben
Eltérő érdekeltségek a minőség-ár-gyorsaság koordinátarendszerben

A megoldás a teljes szemléletváltásban rejlik, ahol megtörténik a projekt teljes életciklusát figyelembe vevő célok meghatározása, valamint egymás igényeinek a megértése és a kölcsönös segítése. Ebben kritikus a szerepe az adatok demokratizációjának (az adathalmazhoz való hozzáférhetőségnek) és a folyamatok szabályozottságának.

További részletek az esemény hivatalos weboldalán.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei