<

Rendszerváltás az épülettervezésben

Az épülettervezés kezd pont úgy átalakulni, mint azt autószerelés a rendszerváltás után. Régen egy jó szerelő bármilyen autót meg tudott szerelni. Ma már megfelelő eszközök nélkül több kárt tud okozni, mint hasznot.

A helyzet ugyanis az, hogy közben az autók fejlődtek és különböző vezérlő-, biztonsági- és komfortrendszerek jelentek meg bennük. Sőt, ma már vannak elektromos autók is.

Ma már legyen az bármilyen jó szerelő, ha nincs specifikus tudása, szoftverei és technológiai felszereltsége, több kárt tud okozni egy Teslában vagy egy AMG Mercedesben, mintha hozzá sem nyúlna.

A helyzet ugyanez az épülettervezésben is, és mondhatom, naponta tapasztalom.

Régen egy jó tervező meg tudott tervezni szinte bármit, és ehhez nem volt szüksége csak egy ceruzára és sok időre. Aztán a ceruzát felváltotta a CAD, de a lényeg nem változott.

Csak közben az épületek elkezdtek bonyolultak lenni és különböző vezérlő-, biztonsági- és komfortrendszerek jelentek meg bennük. Ezek hozták el az új megoldások igényét a tervezésben.

Ezzel együtt, ha egy ház egyszerű, még meg tudja tervezni egy jó tervező. A probléma akkor kezdődik, ha a ház elkezd bonyolult vagy nagy lenni. Ekkor jutunk el az elektromos autó komplexitásához, amihez célszoftverek, speciális szakemberek és szoftver szinergiák szükségesek. Ezen a szinten egy hagyományos tervezőiroda több kárt tud okozni, mint hasznot.

A megoldás kézenfekvő. Meg kell nézni, milyen házad van.

Ha egyszerű családi ház, társasház, raktár vagy iroda, és azt a komfortot várod, amit egy Zsiguli tudott, bárki meg fogja tudni tervezni.

Ha extrákat szeretnél, és megjelennek a házban olyan “okos” gépészeti és vezérlési rendszerek, mint amik egy 5 éves Opel Astrában vannak, érdemes egy jól felszerelt szervizbe, vagyis tervezőirodába vinni, ahol van számítógép.

De ha nem csak extrát, hanem speciálisat akarsz – adatközpontot, laboratóriumot, technológiai épületet, gyárat vagy high-tech irodát – és azt a fogyasztást, teljesítményt és felhasználói élményt, amit pl. egy Tesla tud, sőt, szeretnéd, ha a ház problémamentesen épülne és könnyű lenne az üzemeltetése egy digitális rendszerben…

Csak egy-két szereplő fog tudni jól hozzányúlni az országban,

és csak Nyugat-Európában fogsz találni referenciákkal bíró márkaszervizt, brutál feltételekkel, aranyárban.

A jó hír az, hogy a világ vezető megoldásai már itthon is elérhetőek, csak foglalkozni kell a dologgal és megtalálni a megfelelő partnert.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei