<

Klasszikus Kádár-kockából
modern inkubátorház

ODOU közösségi iroda

Ügyfél: Actanon Kft.

Helyszín: Szentendre

Tervezés éve: 2020

Építész: Tóth Attila

Szolgáltatások: , ,

Funkció: , ,

Szentendre budapesti városkapujában található üzletházat kellett átterveznünk, hogy az épület részleges elbontásával és átépítésével, valamint új épületszárny hozzáépítésével egy műszakilag és építészetileg is megújult közösségi irodaház jöjjön létre. Az ODOU közösségi iroda projektet closed-BIM rendszerben valósítottuk meg, az összes szakág (építész, gépész, belsőépítész) ugyanazon szoftver-ökoszisztémában (Autodesk Revit) tervezett.

Az ODOU közösségi iroda prémium környezetet teremt a coworking munkához

Coworking terek
prémium környezetben

Szentendre kapujában

Metamorfózis több lépésben

A projekt alapjául szolgáló épületegyüttessel a Budapestről érkezők még az elővárosban találkozhatnak. Az eredetileg „Kádár-kocka” típusú építményt először 2010-ben alakították át, ekkor került rá még egy lapostetős szint és bővült ki egy új, nyeregtetős épületszárnnyal. A 2019-es tulajdonosváltás egyúttal új elképzelést is hozott, a BuildEXT szeptemberben lett felkérve arra, hogy tervezze át az épületet az új hasznosítási célnak megfelelően.

A Dózsa györgy út és a Stromfeld Aurél utca sarkán álló komplexum fontos része Szentendre elővárosi képének

Képzőművészet és közösségalkotás

A beruházó egy olyan 55 munkaállomásos közösségi irodaházat képzelt el, ahol az épület minden porcikájában aktívan van jelen a helyi művészet és a fenntarthatóság is.

A tervek szerint a szentendrei művészek rendszeresen igénybe vehetik a közös tereket időszakos kiállításokra, a lobbyból nyíló kávézó helyiségben pedig az iroda dolgozói bonyolíthatják le szakmai rendezvényeiket, tréningjeiket, formális találkozóikat a munkaidő után. A lokális erőforrások támogatása másban is megmutatkozik: az épület arculatát, logóját, a házon belüli irányítótáblákat, infografikákat és egyéb díszítő elemeket is egy szentendrei grafikus fogja kidolgozni és arculatra illeszteni.

Closed-BIM
kisebb léptékben

Épületinformációs modellezés kis beruházásnál

A megrendelő oldaláról támasztott igények és a hely adottságai, valamint egyéb szempontok is mind a BIM metodika irányába terelték a projektet, amelyet végül össz-szakági, closed-BIM rendszerben valósítottunk meg.

A közös platformnak köszönhetően jóval dinamikusabban haladt a munka. Minden szakág egyszerre dolgozott ugyanazon modell legfrissebb verzióján, gyors és egyszerű volt a kommunikáció, a megrendelő pedig már a koncepcionálástól kezdve 3D-ben, valósághű megjelenítéssel járhatta be a házat.

Tervezés

A tervezés során a COVID-19 okozta helyzetre is reagáltunk, ami nem csak a workflow-n, de megrendelői kérésre a belsőépítészeti koncepción is módosított. Az eredeti, „open office” típusú megközelítés helyett így inkább a dolgozói szeparáltságot biztosító, cellás felépítés irányába változtattuk a terveket, amivel módosult a munkaállomások száma és a közösségi/szeparált ülőhelyek aránya is.

Ahol lehetett, szenzorokkal váltottuk ki a közvetlen fizikai érintkezést igénylő felületeket. Így érintésmentes vizesblokk, kombinált kézszárító technológia és karral nyitható, automata ajtóbehúzóval felszerelhető ajtó került a leadott tervanyagba.

Az új funkció és az új épületegyüttes építési engedélyezési eljárás köteles volt, amit meg kell előznie egy tervtanácsi véleményezési eljárásnak is.

Mivel a projektben külön cél volt, hogy közel nulla energiaigényű épületet tervezzünk, a modellben különös figyelmet fordítottunk a hagyományos energiafelvétel és a hűtési energia csökkentésére:

  • az épület megújuló energiaforrásokat (levegő-víz hőszivattyút és az áramellátást támogató napelemeket) fog használni a hűtés-fűtés és a használati melegvíz ellátásához, illetve
  • a hűtési energia csökkentésére napsütés-érzékelős zsaluziát terveztünk a homlokzatra.

Az épített környezet minőségének javításához a meglévő, rossz utcai vízelvezetés rendezésével, új fák ültetésével, illetve az egyik homlokzatra felfuttatott zöld felületekkel járultunk hozzá.

Zöld felületek és megújuló
energia a fenntarthatóság érdekében

Nem lenne persze igazán fenntartható épület, ha a közlekedési szempontokat kihagytuk volna; a bérlők környezetbarát bejárását kerékpártárolókkal segítjük. A tervtanács által is javasolt és a funkció miatt nagyobb parkoló hely igény kiszolgálás érdekében a közterületen új parkolóhelyek kiépítése is feladat volt, ehhez átterveztük a közterületen lévő csapadékvízelvezető árkokat, és földkábellel váltottuk ki a meglévő légkábelt.

Az épület végül a tervnek megfelelően könnyedén kapott AA+ (kiemelkedően nagy energiahatékonyságú) energiatanúsítást az összesített energetikai jellemző követelményértékhez (100 kWh) képest jóval alacsonyabb (mindössze 44,5 kWh) energetikai mutatója alapján.

Kivitelezés

A konkrét kivitelezésen a tervezői művezetés során ismét a Revitben épített 3D-s modell fog meghatározó szerepet játszani, amit át is adunk a megrendelőnek, túlmutatva ezzel egy hagyományos tervezőirodai produktumon. Ezt követően segíthetünk az as built modellt az üzemeltetési szoftverbe is integrálni, így a későbbiekben sokkal hatékonyabban és olcsóbban lehet bármiféle átalakítási vagy karbantartási munkálatot végezni, legyen az akár belsőépítészeti akár egyéb vonatkozású.


Érdekel a belsőépítészet?

Tudj meg többet a belsőépítészeti tervezés szolgáltatásunkról!


ODOU közösségi iroda

Csapat

BuildEXT
Projektvezető és felelős tervező: Tóth Attila
Építész tervező: Póllai Attila, Vámos Adorján
Építész tervező munkatársak: Tóth Bernadett

Szakágak

Statika: Hosszú Balázs, Fekete Gábor

Épületgépészet: Kósa Ákos

Épületvillamosság: Benke Szilveszter

Tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt, Vécsey Laura

Út: Viktor Attila

Közmű: Geiszt László

Kert: Papp Katalin(†)

Fotók és CGI
BuildEXT

Attila Tóth

Beszélj Attilával erről a projektről
Attila Tóth

Project lead architect

+3620 535 8421

Lépj velünk kapcsolatba