<

Miért életveszélyes a BIM?

A digitalizáció, amit az építőiparban BIM-nek hívunk, nem azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk egy új szoftvert.

Ébredjünk fel.

Ez nem csak annyi, hogy bejön egy új eszköz, amit olcsó marketingfogásként arra használunk, hogy megmutassuk, nálunk egy jóképű kolléga már VR szemüvegben tud hadonászni.

A digitalizáció vérre megy és a folyamatos változás elfogadásának a készségéről szól.

A jövőben havonta kell megtanulnunk egy új szoftver vagy eszköz használatát és fel kell készülnünk arra, hogy 2-3 évente átalakul a teljes szakmánk működése, vagy esetleg átveszi a munkánkat egy applikáció.

Ezt a szoftvert egy éve találtam meg és annyira megdöbbentem, hogy aznap már nem is tudtam a munkámmal foglalkozni.

Ezzel az eszközzel teljesen egyedül, egyetlen délután tudom megcsinálni azt, ami a teljes tervezőirodám 30 tervezőjének kb. 3 heti munkája.

Ráadásul az eredmény is jobb lesz.

Ez egy elképesztő és egyben ijesztő lehetőség.

A TestFit algoritmusával pillanatok alatt tudunk számtalan tömegmodellt generálni a megvalósítás helyszínére

Múlt héttől ez a szoftver natívan belekerült a tervezőrendszerünk új verziójába, ami azt jelenti, hogy az eszközkészletünk egyik integráns alapelemévé vált és egy év múlva már a normál napi rutin része lesz.

Ugyanaz a folyamat fog lezajlani, mint a mezőgazdaságban, csak sokkal gyorsabban. Mindössze 50 évvel ezelőtt a lakosság több, mint 70%-a még földművelésből élt. Aztán jött a gépesítés, ami kiváltotta az emberek fizikai munkájának nagy részét. Ma ez a szám 3% és még mindig csökken.

Tulajdonképpen ezért élek én is Budapesten és ezért lettem mérnök, majd tervező, majd a saját cégem digitális átalakulásának vezetője.

A BIM és a digitalizáció a szellemi munkát fogja átvenni az emberektől.

Először az egyszerűbb manuális feladatokat – rajzolók, szerkesztők, ügyvédbojtárok, könyvelők munkáját -, aztán a komplexebbeket.

De a munkaerő igény nem szűnik meg. Átalakul.

Mikor 2000 pénztáros elvesztette a munkáját a bankokban azért, mert bejött a bankautomata és az emberek abból vették ki a pénzt, nem csökkent a banki alkalmazottak száma. Csak átalakult a munkájuk és ma már sokkal komplexebb feladatokat látnak el.

Életveszélyes a BIM. Fel kell készülnünk, hogy a piacon egyszerre lesz munkanélküliség és munkaerőhiány, mert sok ember veszti el az állását és nagyon sok új skill-re lesz kereslet.

Fel kell készülnünk, hogy a piacon egyszerre lesz munkanélküliség és munkaerőhiány, mert sok ember veszti el az állását és nagyon sok új skill-re lesz kereslet.

Azért indítok blogot a digitalizációról és ezen belül a BIM-ről, hogy az építőiparban dolgozók megértsék ezt a változást és fel tudjanak készülni rá.

Mert ez is az evolúciónk része.

Mi ebben a korban születtünk. El kell fogadnunk és alkalmazkodni hozzá.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei