<

Az építőipar dinoszauruszai

Mi köze a dinoszauruszok kihalásának a digitális építőiparhoz?

A dinoszauruszok 165 millió évig boldogan éltek.

Benépesítették a földet és bár hidegvérűként kicsit nehézkesek voltak, lassan reagáltak az ingerekre, minden remekül ment. Velük párhuzamosan kifejlődött egy látszólag jelentéktelen apró szőrös faj. Ez az élet egy új generációja, ami másképp működött. Melegvérű volt, gyorsabb és éjszaka, a hidegben is tudott vadászni.

Az új faj tudott alkalmazkodni a körülményekhez,
a dinoszauruszok pedig pár évtized alatt kihaltak.

Ekkor bekövetkezett egy természeti katasztrófa, ami megváltoztatta a körülményeket.

Hogy mi köze ennek az építőipar digitalizációjához? Hát az, hogy ma ugyanez a mintázat rajzolódik ki.

Az építőipar dinoszauruszaira izgalmas idők várnak

A tervezés az elmúlt 500 évben gyakorlatilag nem változott. Az eszközeink talán változtak, de a módszerek aligha. Tervezők rajzokat készítenek, amit papírra vetnek és ebből építkezünk. Kicsit nehézkes, időnként talán lassú is, de bevált.

Az elmúlt 5 évben azonban gyökeresen megváltozott a világunk. Megjelent a mesterséges intelligencia egy kezdetleges formája, amely egyre több területen gyorsítja fel a munkánkat.

Mára a tervezők virtuális építőkké váltak, akik megtervezik, majd felépítik az épületek digitális másolatát.

Közben folyamatosan töltik fel információval és applikációkon keresztül megosztott tudássá teszik. A munka ettől sokkal hatékonyabb lesz és többé nem ér véget a tervek leszállításakor. Komplex szolgáltatássá válik az épület teljes életútján.

Egy új digitális ökoszisztéma van kibontakozóban. A technológia következő generációja, amely átírja az építőipar működésének a szabályait. A folyamatok sebességét, hatékonyságát, a vizualizációt, a hely jelentőségét.

Eközben bekövetkezett egy természeti csapás, amely megváltoztatta a körülményeinket. Ez sok előző generációs cég sorsát megpecsételi. Aki ezt átvészeli, annak újabb kihívással kell szembesülnie, ugyanis a következő 3 évben a régi módszerek elvesztik a versenyképességüket. Először csak a nagy és bonyolult projekteken, aztán az egyszerűeken is.

A választás a kezünkben van. Elkezdjük megismerni az új világot és áldozunk arra, hogy alkalmazzuk a technológia nyújtotta új eszközöket, vagy legyintünk rá és követjük a megszokásainkat.

A jó hír, hogy gyorsan ki fog derülni jól döntöttünk-e. Az evolúció ugyanis felgyorsult és ez a változás sokkal gyorsabb lesz, mint a dinoszauruszoknál. Mindenesetre izgalmas idők ezek a kihalófélben levő fajok számára.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei