<

Építész kerekasztal – A tervezés átalakulása a digitalizáció hatására

Szétszedtük a papot és a doktort, pedig a test és a lélek ugyanaz az ember – az építészet és a BIM kapcsolatának témakörében ült össze egy kerekasztal beszélgetésre a BuildEXT és a Finta Stúdió vezetősége.

Miért jött létre az építész kerekasztal?

A magyar építőipar fejlődésének egyik legnagyobb rákfenéje a megosztottság, az a fajta öldöklő magatartás, amikor nem osztjuk meg egymás között az információt, még akkor sem, ha saját magunk fejlődését is szolgálná.

Pedig ezen a piacon az információirigység kontraproduktív – a fejlődés mértékével és a tanulandó ismeret mennyiségével kizárólag saját tapasztalatokból, erőforrásokból lépést tartani nagyon drága, ráadásul teljesen felesleges is.

A közös érdekek mentén ezért is indítottuk el az Építész kerekasztal beszélgetéssorozatot. Meghívott vendégeink nyitott, innovatív, a közös útkeresésre hajlandó építőipari cégek képviselői, akik szívesen osztják meg valós teljesítményből nyert vezetői, technológiai, oktatás és más tapasztalataikat, gondolataikat.

Első alkalommal a Finta Építész Stúdiótól tisztelt meg minket Mezei Gábor valamint Szabó Tamás János DLA – mindkét vezető tervező a cég stúdiótanácsának a tagja, elismert szakemberek. A stúdióval a hasonló gondolkodás miatt kiemelten jó viszonyt ápol irodánk, azonnal egyértelmű volt, hogy velük szeretnénk építész kerekasztal sorozatunkat kezdeni.

A beszélgetés vezérfonalát a digitalizáció tervezés átalakulására gyakorolt hatása adta. Beszélgettünk a BIM gyakorlati határairól, kudarcprojektekről, a megrendelő vélt és valós igényeiről, a magányos farkas attitűdról, az építésziroda vezetőjének a szerepéről, az alvállalkozó bevonásáról és még számos aktuális kérdésről.

A másfél órás beszélgetés végig nézését timestamppel és jegyzettel könnyítettük meg. (A hangminőségért elnézést kérünk, technikai problémák léptek fel.)

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei