<

Az adaptációs képesség nem kor kérdése

Tegnap kicsit visszautaztam az időben, és újra felkerestem a gyökereimet. Az első munkahelyem számára szerveztünk meg a BuildEXT irodájában egy BIM workshopot. Amit tapasztaltam, elgondolkodtatott.

Először is mélyen nosztalgikus élmény volt visszaemlékezni arra, hogyan alakult át ez a néhány tagot számláló, akkor még kicsi építőipari vállalkozás egy több mint 200 főt foglalkoztató, generálkivitelező és acélszerkezet-gyártó céggé.

A férfi a képen, az egyik első „mentorom”. Az első trükköket tőle tanultam, amikor elkezdtem irányítani a kivitelezést és kezelni munkásokat egy építkezésen, először gépészmérnökként, majd építőmérnökként.

István már már 23 évvel ezelőtt is rutinos építésvezető volt.

Ma az irodánkban 20 percben megmutattam neki,

  • hogy látható a Dalux felületén egy papírterv QR kódjából fél perc alatt a telefon kameráján keresztül a tervezett gépész rendszer modellje, majd
  • feladtam rá egy VR szemüveget, amivel interaktívan bejárta a fotorealisztikusan renderelt új irodaházuk belsőépítész tervét, miközben megtanítottam teleportálni, végül
  • ráadtam a Hololens MR szemüvegünket, így végignézhette az irodánk álmennyezete fölött futó gépészetet is.

Ekkor úgy éreztem,
kicsit megfordult vele a világ.

És akkor ez az ember azt mondta, hogy ez jó. Ez nagyon jó. Ezt használni kell.

Az az ember, aki sokszor még tervet sem kapott és két lábbal a földön állva, kétkezi munkások irányításával élte le az életét, azt mondta, hogy ezt a technológiát használni kell.

Az az ember, aki életét improvizációval töltötte – bár ők ezt „tűzoltásnak” hívják – és aki végignézte ahogy egy cég százszorosára nőtt 20 év alatt, nem jött zavarba egy kész megoldás használatától.

És mindig rá kell jönnöm, hogy az adaptációs képesség nem kor kérdése.

Ilyenkor eszembe jut az a 30 éves tervező srác, aki minap azt mondta nekem egy állásinterjún, hogy ő már megtanult mindent és többet nem akar tanulni. A BIM meg úgysem fog elterjedni, mert a kivitelezők nincsenek felkészülve rá.

A kivitelezőket mindig féltjük, hogy nincsenek felkészülve a digitalizációra. De sokszor ők a legnyitottabbak.

Ezek az emberek? Ők több, mint gondolkodók, ők tesznek is! Adj nekik egy célpontot, és ők támadnak. Ez volt a tegnapi nap varázsa – tiszta, szűretlen dinamizmus!

Személyesen sosem mondanám el nekik, de nagyon büszke vagyok rájuk.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei