<

Egy ipari épület játékos, új ruhája

Weinberg fényreflexiós homlokzat

Ügyfél: Weinberg 93 Építő Kft.

Helyszín: Sárospatak

Átadás: 2013

Építész: Livják Csaba

Díjak: Építőipari Mesterdíj – Iparépületi Díj

Szolgáltatások:

Funkció:

A csarnoképítéssel és acélszerkezet-gyártással foglalkozó Weinberg 93 Kft. sárospataki acélszerkezet-gyártó üzemének bővítésénél innovatív megoldással léptünk túl a homlokzatburkolás bevett gyakorlatán. Egy egyszerű geometria ötlet egyedi külsőt kölcsönöz az épületnek, amely különböző napszakokban és más-más nézőpontból mindig új arcát mutatja.

Egy ipari épület esztétikájának fontos eleme a mérnöki lelemény.

Egyszerűségében a szépsége

Acélburkolati rendszer egyedi felhasználása

A tervezői kreativitást ötvöztük a megrendelő évtizedes szakmai tapasztalatával, és egy hétköznapi acélburkolat-rendszert olyan újszerű módon alkalmaztunk, amely az átlagos megjelenésűnek számító acéllemezből meglepő esztétikai hatást váltott ki.

Weinberg fényreflexiós homlokzat fotó-1

„Mozgó” homlokzat

A gyártócsarnok homlokzatburkolata egyszínű, sorozatgyártott alapanyagból készült, de a kifejlesztett burkolati rendszer lehetővé tette, hogy a felületen tetszőlegesen kialakított minták rajzolódjanak ki. Az építészeti formaalkotás egyik fontos eszközét, a fény-árnyék kompozíciók jelentőségét az egyszerű acéllemezek sajátos elhelyezési módja eredményezi.

Az egyik lemezen megjelenő fény a másikon már árnyékként jelentkezik. Ezt a hatást tovább erősíti a nagyméretű, „organikus” mintázatok alkalmazása. Az épület mellett elhaladva a napsugarak beesési szögének változása, ezáltal pedig a sötét és világos mezők váltakozása egyfajta mozgó homlokzatot eredményez.

Változatos színek

A színek esetében hasonló a helyzet: a moduláris rendszer segítségével egy egyszerű áfonyakék acéllemez – a fényviszonyoktól függően – a világos acélszürkétől a narancssárgán keresztül a sötét óceánkékig szinte minden árnyalatúként megjelenik az épületen. Érdekes momentuma a rendszernek az átforduló sarokmegoldás, amellyel elérhető, hogy – mind pozitív, mind negatív sarok esetén – ne a sarok éle legyen a meghatározó vizuális élmény, hanem a tetszőlegesen kialakított mintázat.

Egyszerű kivitelezés

A kifejlesztett homlokzatburkolati rendszerrel a feliratoktól a nagyméretű, organikus mintákig, a szögletes vagy vonalkód architektúráig bármilyen mintázat kialakítható, és a vízszintes osztás mozgatásával a perspektíva is torzítható. Így tetszőlegesen csökkenthető vagy növelhető az épülettömeg nagyságának érzete.

Díjnyertes design

Egyedi homlokzat hagyományos anyagokból

A rendszer másik nagyszerűsége költséghatékonyságában rejlik. A rendszer alapanyaga sorozatgyártásban készülő lemezburkolat, amit a Weinberg 93 Kft. megbízásából kifejlesztett – szabadalmi védelem alatt álló – homlokzatburkolási és elhelyezési rendszer tesz egyedivé. Az elért vizuális élmény egyedülálló, ami csak a nagyságrendekkel drágább egyedi rendszerek sajátja.

A Weinberg 93 Kft meglévő ipari gyártócsarnokának 5000 m2-es, egyedi fényreflexiós homlokzatburkolati rendszer fejlesztéséért a szakmai zsűri Építőipari Mesterdíj – Iparépületi Díjelismerésben részesítette a BuildEXT alapító tulajdonosát, Livják Csabát.

Weinberg fényreflexiós homlokzat

Csapat

BuildEXT
Livják Csaba


Fotók és CGI
BuildEXT

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a projektről
Csaba Livjak

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba