<

Mikor jó a BIM?

Mindenki azt hiszi, hogy a BIM az épületmodellről szól, csak mert okosan lefordítva azt jelenti. Pedig nem! A jó BIM az együttműködésről szól…

Arról, hogy a szereplők hogyan tudnak közösen dolgozni.

Közös adatkörnyezet a hatékony kommunikáció és a jó BIM alapja
Közös adatkörnyezet a hatékony kommunikáció és a jó BIM alapja

Például, ha a tervezőknek van egy jó pontfelhőjük a meglévő állapotról, ha jó eszközöket használnak, értik a játékszabályokat, ha ugyanazt látják és nem kell magyarázni, ha automatizált a manuális munka, akkor jó a BIM. De ha csak a szerencsétlenkedés megy, akkor nem a BIM nem jó, hanem az együttműködés.

Vagy ha a kivitelezőknek van egy jó CDE-je vagy projektplatformja. Akkor jó a BIM? Ha 3 kattintással látják a tervet, a pontfelhőt, a modellt, az elemek információtartalmát, akkor jó a BIM. Ha még AR-ben is látják, ne adj’ Isten valami szemüvegben, akkor jó a BIM. Ha csak a szerencsétlenkedés megy, akkor nem a BIM nem jó, hanem az együttműködés. Az eszközök nem jók és a workflow nem jó.

De az is fontos, hogy a projektmenedzserek hogy tudnak együttműködni. Ha nincs ezer email, de van egy platform, ahol gyorsan megtalálsz mindent, és tök egyértelmű, hogy kinek mi a dolga, akkor jó a BIM. Ha csak a szerencsétlenkedés megy, akkor nem a BIM nem jó, hanem az együttműködés. Nem jók az eszközök és nem jó a workflow.

És mi van az üzemeltetőkkel? Ha ők jól tudnak együttműködni egymással és a ház használóival, akkor jó a BIM? Ha a megvalósulási modellben tényleg az van, mint a valóságban, akkor jó a BIM?

Akkor jó.

De ha a tervezők nem tudtak normálisan együttműködni, majd a kivitelezők ezer emailt írtak, elbeszéltek egymás mellett és kínjukban építettek egy másik házat, mint ami az ellentmondásos tervekben volt. Ha a projekmenedzsment lába alól kiszaladt a talaj, mert tüzet oltottak végig és a BIM követésben nem bírták lekövetni a változásokat, majd a digital handover során nem sikerült feltölteni infomációval a modellt, akkor nem a BIM volt rossz… hanem az együttműködés.

A BIM csak egy váz, amit az együttműködést segítő munkafolyamatok öltöztetnek fel.

Ha ezeket jól rakod össze, akkor tényleg rengeteget segít és jó lesz az együttműködés.

Ha rosszul, akkor fáradtságos munkával leszel „eszköztelen” és még a környezetedet is kétségbeejted.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei