<

Így tervezz a kvantumszámítógép érájában

Azt már megszokhattuk hogy az átlag felhasználó gépe évente 10-szerezi a számítási teljesítményét, de azért volt mostanában pár bejelentés, ami ezt brutálisan felülírja.

Az is normális, hogy a nagy informatikai cégek egymás után jelentik be a hagyományos technológiára épülő szuperszámítógépeik új generációját, most viszont úgy tűnik, eljött az informatika 2.0, azaz a kvantumszámítógépek ideje.

Egy ilyen számítógép
10 000 év helyett 2 perc alatt

számol ki egy ma megoldhatatlan
számítási feladatot.

De milyen következményei lesznek ennek?

Pl. valószínű, hogy a bankbiztonságban ma használt titkosítást – és a titkosítást úgy általában – zárójelbe tehetjük.

De lesznek jó oldalai is.

Új alapokra helyeződnek a komplex szimulációk, előrejelzések.

A gyógyszeriparban tömegével fognak hatóanyagokat, gyógymódokat leszimulálni és olyan betegségek válnak gyógyíthatóvá, amik ma még népbetegségnek számítanak.

Előrehalad a városok forgalomirányítása, az önvezetés és lecsökken a közúti balesetek száma. Emiatt kevesebb sofőrre, ápolóra és orvosra lesz szükség.

Pontosan fogjuk tudni előrejelezni az időjárást. A társkeresésbe beszűrődik az AI által támogatott párválasztás, amitől sokkal kevesebb csonka család, örökbefogadott gyerek, viszont több kiegyensúlyozott párkapcsolat lesz.

Rohamosan fog fejlődni a mesterséges intelligencia, a robotika, a prediktív tervezés. Hatékonyabb technológiák, napelemek, épület- és városirányítási rendszerek születnek.

Természetessé válik, hogy az épületeinknek és világunknak létrehozzuk a digitális másolatát és azoknak kiépül az “idegrendszere”.

Érezni és reagálni fognak az épületeink ránk és a környezetükre, ahogy ma ezt a szélerőmű parkok teszik.

Algoritmusok veszik át az egyszerűbb, szabályokra épülő munkákat, mint a jog, banking, ügyintézés vagy az orvosi diagnosztika. A mobiltelefonunk folyamatosan monitorozni fogja az egészségi állapotunkat és jelzi, ha beavatkozásra van szükség, orvos nélkül.

Valószínűleg még a gyerekeink életében kiváltság lesz dolgozni és azok a feladatok válnak értékké, amik az emberi emóciókra, a szépségre és az emberi kreativitás által vezérelt technológiákra épülnek.

Az építészet szétszakad a design-ra – amely jócskán kap új IT eszközöket -, a virtual construction-re és a data science-re. Egyébként ez már megtörtént, csak még kevesen értik.

És még sorolhatnám.

Ez nem a távoli jövő, hanem a következő 20-30 év.

Csak azért írtam össze, hogy mikor
épületet tervezünk a következő évszázadra,
gondoljuk végig, hogy ezt hogy tesszük.

Nagyon más világ jön, és egy cég versenyképességét nagyban fogja meghatározni, hogy milyen digitális kompetenciái vannak és hogy az épített környezetéről milyen információkkal bír.

Nem mai sztori, de ha még nem tetted, nézd meg a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai és Michael Pena* tolmácsolásában ezt a videót a Google MEGA szuperszámítógépeiről:

(Fotó: Flickr)

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei