<

5+1 tipp a sikeres építész önéletrajzhoz

Az élet szinte minden területén számít az első benyomás. Ahogy odafigyelünk a megjelenésünkre is, olyannyira fontos, hogy milyen benyomást keltünk az önéletrajzunkon keresztül. Ennek ellenére rengeteg olyan építész önéletrajzot, CV-t kapunk, amelynek elkészítésébe minimális energia lett téve. Nem is gondolnád, mennyire kitűnik egy igényes dokumentum a többi közül. Az alábbi posztban megpróbálok segíteni, hogyan tudsz egy kis időráfordítással te is átlagon felüli önéletrajzot készíteni.

1. Gondold át mit üzensz vele!

Miután jelentős munkaórákat töltöttél azzal, hogy elkészítsd a CV-d, feltöltötted vagy elküldted azt a releváns ember számára, relatíve kevés időd van kitűnni vele. Globális statisztikák alapján általában 5-7 másodpercet szánnak egy önéletrajz áttekintésére, vagyis nagyjából ennyi időd van jó benyomást tenni a döntéshozó személyre. Emiatt érdemes átgondolni, mi az az üzenet, amit a CV-d sugall. Milyen benyomást szeretnél kelteni? Kreatív, vagy mérnökien precíz? Átlátható, vagy átláthatatlan? Izzadtságszagú, mert az utolsó irreleváns nyári munkát is beleírtad és 2 oldal hosszú lett?

Az üzenetet érdemes azelőtt átgondolni, mielőtt nekiállsz a szerkesztésnek.

Olyan dolgokat érdemes mérlegelned, hogy milyen az adott cég, ahova leadod, mi a pozíció, illetve, hogy te milyen személyiség vagy, mi az a benyomás, amit szeretnél, ha tudnának rólad az első 5 másodpercben.

Az alábbi CV fő üzenete, hogy minimális energiát rakott bele a készítője, annak ellenére, hogy kreatív építésznek vallja magát. Ömlesztve sorolta fel a munkatapasztalatok és tanulmányok után az összes egyéb fontos információt, amatőr képet használt, a dizájnt sem tolta túl és még pdf-ben sem mentette ki… Ez így elég ellentmondásos hatással bír.

Ilyen egy rossz, minimális energiával elkészített építész önéletrajz

2. Próbáld rászabni az adott pozícióra, döntéshozóra

Sokkal nagyobb az esélye, hogy sikerrel jársz, ha megpróbálod mindig az adott pozícióra szabni a CV-t, amire jelentkezel. Ezalatt nem azt értem, hogy mindig kezdj újat a nulláról, sokkal inkább azt, hogy gondolj át pár dolgot és mindig az alapján finomhangold. Mi az összbenyomás, amit az adott pozíciónál szeretnék kelteni abban, aki megnézi? Egy kreatívabb pozíciónál sokkal fontosabb lehet a dizájn, egy mérnökibb pozíciónál valószínűleg a struktúra és a precizitás. Ki fogja megnézni? Egy kisebb irodánál elképzelhető, hogy maga a tulajdonos, egy közepes vagy nagyobb cégnél viszont lehet, hogy egy nem építész HR-es? Mivel tudnád felkelteni ezen emberek figyelmét? Mi lehet izgalmas számukra?

Például, ha a BuildEXT-re szeretnéd szabni az önéletrajzod, nézd meg milyen stílusú az arculatunk és alakítsd olyanra a CV-d.

Járj utána, milyen dolgok számítanak nekünk, például a Revit vagy a fenntarthatóság.

Kezdj el egy online Revit tanfolyamot és írd bele a CV-dbe, hogy elkezdted tanulni. Ez biztos felkelti a figyelmünket.

3. Fókuszban a tanulmányok és a munkatapasztalat

Mindig a jelenből a múltba tartva sorold fel ezeket.

Tanulmányoknál tüntesd fel az iskolát, a szakot, hogy mettől meddig tanultál ott, milyen releváns tárgyakat vettél fel. Általános iskolát nem kell feltüntetni, a középiskola pedig tapasztalattól függ. Ha még csak alapszakos diplomád van, a középiskolát beleírhatod, ha mestered is, abban az esetben már nem szükséges hozzárakni…

A munkatapasztalatnál, amit érdemes beleírni, a pozíció, a cég, mettől-meddig, illetve, pár pontba szedve, hogy mit is csináltál ott.

Fókuszálj arra, hogy mit értél el és ne csak a felelősségi körökre.

Például modellezés és tervszállítás vs. egy 10 000 m2-es ipari épület modellezése és kiviteli tervének előállításában való részvétel.

Fontos, hogy próbálj meg releváns munkákat beleírni. Ha 14 évesen almát szedtél nyáron, az valószínűleg nem bír hozzáadott értékkel.

4. Figyelj oda a formázásra, dizájnra

Mivel ebben a szakmában fontos a dizájn, különös jelentőséggel bír a CV-d kinézete. Akár kreatívabb, színesebb, akár strukturáltabb, a lényeg, hogy legyen átlátható, maximum 2 betűtípust használj, és kevés felesleges sallang legyen benne.

Például,

ne írj egy fél oldalnyi motivációs levelet az elejére, maximum pár mondatot.

Ha még karriered elején jársz, semmiképp se legyen 1 oldalnál hosszabb. Mindenképpen pdf formátumban add le. Ha elakadtál, a Pinteresten számos ingyenes sablont találsz, amit Powerpointban vagy Wordben tudsz szerkeszteni, majd pdfként kimenteni… Semmiképp se használj Europass formátumot.

Itt például mindkét CV elég más, de mindkettő ízlésesen formázott. Amíg az egyik hidegebb, precízebb, a másikban színesebb, picit extrább dizájnnal. Mindkettő áttekinthető, nem használ több betűtípust vagy feleslegesen sok színt, egységesek és jól strukturáltak.

5. Rakd bele / ne rakd bele?

  • Szoftverek – Mindenképp írd bele, de a skálákkal óvatosan bánj. Könnyen lehet, hogy ha valamire 10/10 pontot adsz, belekérdeznek, hogy miért tartod magad ekkora szakértőnek.
  • Kép – CV dizájn- és képfüggő. Alapvetően, ha van egy jó minőségű képed és a CV-d stílusába is passzol, akkor mindenképp jó lehet. Ha letisztultabb, formálisabb az önéletrajzod, vagy nincs jó minőségű képed (a fehér fal előtt telefonnal készített kép nem jó minőségű…), akkor ne rakd bele. Ezen nem fog múlni…
  • Tanulmányi átlag – Ha csak nem kiemelkedő (4,8 feletti), ne rakd bele…
  • Soft skillek – Ezeket semmiképp se rakd bele, úgyis az interjú alapján mérik ezeket az emberek – az, ha beleírod, hogy kommunikáció, vagy menedzsmentből 5/4, még nem tesz hitelessé.
  • Portfolio – Linkeld mindenképp, ha van.
  • Szakdolgozat – A címet jó feltüntetni, ezzel is tudod mutatni, melyik téma érdekel a tanulmányodon belül.
  • Social media linkek – A social media felületeket általában lecsekkolják. Csak abban az esetben érdemes egy LinkedIn vagy Facebook linket rakni, ha az szépen és igényesen kivitelezett.
  • Hobbi – Ha hozzáad az összképhez és igényesen van összeszedve, simán mehet bele!

5+1. Az légy, aki vagy…

Ne akarj másnak tűnni, mint aki vagy.

Ne felejtsd el, a CV csak a folyamat első része. Az interjún úgyis rákérdeznek a jelentős dolgokra… Nem érdemes tehát sokat ferdíteni a valóságon. Ha még karriered elején jársz, nehéz lehet kevés tapasztalattal. Talán azt érzed, rajtad kívül mindenki letett már valamit az asztalra, kivéve te. Ne aggódj, ez egyáltalán nem számít. Senki sem várja el tőled, hogy az egyetem befejezése mellett 10 éves munkatapasztalatod legyen.

A 0 tapasztalat nem egyenlő a 0 potenciállal.

A CV-det próbáld meg úgy alakítani, hogy lássák, ígéretes vagy! Ezt például abból látják, ha kiemeled, milyen iskolán kívüli tevékenységekben vettél részt, milyen diákszövetkezetekben voltál tag, önkénteskedtél vagy gyakornokoskodtál valahol.

Jelentkezz hozzánk!

Nézz szét karrieroldalunkon, vagy küldj emailt a job@buildext.com emailcímre – elolvassuk és mindenképpen visszajelzünk!

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei