Ahhoz, hogy megértsétek, mivel foglalkozom, meg kell értenünk, hogy kik vagyunk és mikor élünk.

A civilizációnk úgy kezdődött, hogy elkezdtünk eszközöket használni. Az eszközök először egyszerűek voltak, aztán állatokat házasítottunk, hogy felhasználjuk az erejüket, majd egyszerű gépeket alkottunk, amelyek az állatok erejét használták. Ráleltünk azokra az energiahordozókra, amelyek a nap energiáját koncentrálták le évmilliók alatt – megtaláltuk a szenet és az olajat.

Ez elképesztő fejlődést hozott az életünkbe; elég, ha arra gondolunk, hogy 70 évvel ezelőtt a lakosságnak az 50%-a a mezőgazdaságban dolgozott. Ma ez a szám mindössze 3%.

Nem sokkal később felfedeztük az elektromosságot, amely szintén a nap energiáját teszi elérhetővé egy sokkal flexibilisebb formában. A XX. század közepén egy zseniális tudós ennek az energiának a segítségével egy gondolkodó gépet hozott létre, amely eldöntötte az I. világháborút. Ez volt az első gondolkodó gép. Eddig a pontig a gépek, amiket alkottunk, fizikai munkát végeztek helyettünk – ettől a ponttól azonban már szellemit is.

A gondolkodó gépek 20 éve vannak köztünk. Közben megtanítottuk őket információt tárolni, kommunikálni, döntéseket hozni és tanulni. Mára ezeknek a gépeknek a tudása és kapacitása elképesztő mennyiségben áll rendelkezésre.

Ez az az új energia, ami a következő 5 évben átformálja az életünket.

A folyamataink és a döntéseink többé nem a fizikai valóságban születnek meg, hanem a virtuális térben. Egyre több ember munkáját veszik át a gépek, ezért egyszerre lesz/van munkaerőhiány és munkanélküliség is.

Fontos megértenünk, hogy az emberi civilizáció digitális korszakának a hajnalán vagyunk és a jelenlegi tudásunk nem az, amit a közeljövőben hasznosítani tudunk. Ez egy brutálisan gyors átalakulás lesz és aki nem tud alkalmazkodni az új körülményekhez, az elszenvedi ezt a változást.

Én Livják Csaba vagyok, egy 40 fős tervezőiroda alapító tulajdonosa.

Van 3 mérnök diplomám és ha öt évvel ezelőtt kérdeztek meg, akkor valószínűleg egy jó építésznek mondtam volna magam. Két éve egy multinacionális megrendelőnk egy brutális igényt támasztott felénk, de

mi nem tudtuk, hogy a megvalósítása lehetetlen, ezért megcsináltuk

és így egy olyan technológia és workflow birtokába kerültünk, amit egész Európában csak pár cég tud megvalósítani.

Ez új távlatokat nyitott.

Én jó fél éve abbahagytam az épületek tervezését és azóta szervezetfejlesztéssel, jövőkutatással és dobozos szoftverek integrációja révén létrejövő új szolgáltatások kialakításán dolgozom.

Ha azt kérdezitek mivel foglalkozom, azt mondanám integrátor vagyok.

Olyan válaszokat adok, amelyekre még nincsenek kérdések.