Az megvan, hogy az építőipar és az épített környezet üzemelése adja a világ CO2 kibocsátásának a közel 40%-át? Ez jelentősen több, mint amit a teljes közlekedés vagy akár az ipar termelés, és ha lecsökkentjük 20%-kal, az többet jelent, mint az elektromos autózás pozitív hatása globálisan.

Ez az egyén szintjén is fontos, de minél nagyobb szervezetet vezetünk, minél nagyobb fejlesztést irányítunk, annál nagyobb felelősségünk van benne.

A jövő vezetőinek legnagyobb felelőssége ebben az, hogy mennyire rövidtávon gondolkodnak és milyen anyagokat, erőforrásokat, eszközöket vesznek igénybe.

A felelős vezetőket a mi generációnk feladata kinevelni és ezen értékrend mentén veszünk mi is részt a Jövő vezetői programban, ahol a BCSDH meghívására lehetőséget kaptunk a BIM és a BuildEXT bemutatására. A Fenntartható innováció, termékek és szolgáltatások szakmai napon fiatal vezetők számára helyeztük új megvilágításba az épületdigitalizáció, az ipar 4.0 és a hosszútávon is fenntartható építészet szerepét.

Generációnk legnagyobb kihívása ugyanis nem a jólét megteremtése. Sokkal inkább a jólét megteremtéséhez szükséges környezetterhelés csökkentése, a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

A vezetők felelőssége az, hogy mennyire rövidtávon gondolkodnak és milyen anyagokat, erőforrásokat, eszközöket vesznek igénybe.

A BuildEXT felelőssége pedig az, hogy a hazai építőipar teljes vertikuma minél nagyobb arányban alkalmazza a gyakorlatban is a BIM és a digitalizálódás hi-tech eszközeit.