<
synlab laboratórium

Extrém technológia klasszikus köntösben

Synlab laboratórium

Ügyfél: Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt.

Bruttó szintterület: 9500 m2

Helyszín: Budapest

Átadás: 2017

Építész: Livják Csaba

Minősítés: BREEAM

Szolgáltatások: , ,

Funkció: , ,

A Synlab laboratórium Kelet-Közép-Európa legnagyobb orvosanalitikai laboratóriuma, melyet BIM metodikával terveztünk, extrém bonyolult és szigorú követelményrendszer mellett. A csepeli szabadkikötő területén lévő egykori Magyar Királyi Budapesti Vámmentes Kikötő klasszicista fejépületének átalakításával és kibővítésével a megbízó egy kortárs igényeknek megfelelő iroda- és ipari épületet kívánt létrehozni.

A régi és az új irodaépület kapcsolata kelet felől.

A klasszikus épülettömb bővítése izgalmas építészeti kihívás.

Modern épület egy évszázados ipari környezetben

A Magyar Királyi Budapesti Vámmentes Kikötő 1928-ban nyitotta meg kapuit kilenc év tervezés és kivitelezés után. Átadásakor a Duna egyik legmodernebb és a második legnagyobb kikötője volt. A Nagy-Dunára csatlakozott a vámmentes kikötő 1000×150 méteres medencéje. A vasúti vágányokkal körbevett öböl partján áll a 44 méter magas gabonatárház a maga 35 000 tonna befogadóképességével, és a parton lévő rakodószínekben lehetett megoldani a vámmentes szabad raktározást is.

Építészeti kihívások

Az épület tervezésekor három fő szempontot kellett figyelembe venni. Először is meg kellett oldani a közel 100 éves igazgatási épület és az új tömb illeszkedését. Másfelől az épület használatban lévő ipari vágányok és konténer lerakatok szomszédságában van, ami a bérlők szempontjából fontos körülmény. Harmadrészt az épületegyüttes a teljes ipari komplexum főbejárata mellett található, így reprezentatív szerepe is van.

Az épületegyüttes a vámmentes öböl keleti végében helyezkedik el.

Illeszkedés

Az új szárny tömegképzésében természetes folytatása a réginek de anyaghasználatában markánsan elkülönül. A homlokzatburkolati panelek ritmusa a közvetlen szomszédságban lévő konténerekre utal. Az épület zárt, tömbszerű megjelenése védelmet nyújt a kikötő nyüzsgő világával szemben. A szabadkikötő főbejárata felől közelítve folyamatában tárul föl a régi épület klasszikus tömbje mögül az új szárny, ezzel természetes átmenetet képez a a kikötő ipari világa és a fejépület városi léptéke között.

Részletképzés

Markáns jegye a háznak a főbejárat kialakítása, ahol a régi vakolt homlokzat és az új fémpanelek között egy kőburkolatú kapu elem képez átmenetet. Ezzel nem csak a két szárny kapcsolata oldódik meg elegánsan, hanem egy egyedi elem jön létre, amely a teljes épületegyüttes karakterét meghatározza. A fém és üveg szervesen épül be az eredeti épület déli homlokzatába, míg a főbejárat formai megoldása az új szárny nyugati homlokzatán köszön vissza.

Komplex rendszerek tervezése BIM munkamódszerrel

Műszaki kihívás

A legizgalmasabb feladatot az jelentette, hogy az épület bérlőjének, a Synlab laboratóriumnak közel sem mindennapi igényei voltak. A házba Kelet-Közép-Európa legnagobb orvosdiagnosztikai laborja költözött. Ennek megfelelően több mint 30 féle labor került elhelyezésre, mintegy 400 km hosszúságú csővezetékkel az álmennyezet felett és tizenhat eltérő orvosi gáz, négyféle víz és hét szellőztető rendszer kezelésére alkalmas gépészettel.  

Synlab laboratórium BIM modell

A tervezés során a különleges gépészeti igények kielégítése embert próbáló feladat volt. Akkor vált számunkra magától értetődővé, hogy a szakági tervezőkkel közös adatkörnyezetben kell dolgozzunk, amikor ezt megelőzően a terv kezdeti fázisában 10,2 millió ütközést kellett korrigálnunk.

A CDE környezet bevezetés előtt 10,2 millió ütközést kellett kezelnünk.

A zárt BIM rendszerben történő tervezés egy ilyen összetettségű feladatnál rengeteg időt takarít meg. A különböző szakágak mérnökei egymás munkáját naprakészen ismerve képesek meghozni a döntéseiket. A BuildEXT hatékonyan vezeti a kommunikációt a partnerek között és a létrejött épületinformációs modellt a kivitelezés támogatására használjuk fel.

A BIM munkamódszer elengedhetetlen a komplex mérnöki problémák hatékony megoldásához.


Érdekel a BIM munkamódszer?

Tudj meg többet az épület információs modell alapú szolgáltatásainkról!


A rendezettség esztétikája

A Synlab laboratóriuma egy különleges építészeti és mérnöki kihívást jelentett számunkra. A régi és új kapcsolata önmagában nemes feladat és ezt gazdagította tovább a rendhagyó műszaki követelmények sora. Ez az épület egyesíti mindazt a műszaki tudást, rendszerszemléletet és mértéktartó építészeti attitűdöt, melyre a BuildEXT méltán büszke.

Synlab laboratórium

Synlab laboratórium

Csapat

BuildEXT
Felelős tervező: Livják Csaba


PartnerekFotók és CGI
BuildEXT, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, BSZL Zrt.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a projektről
Csaba Livjak

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba