<

Mi köze a NeuraLinknek az építőiparhoz?

Évekkel ezelőtt egy konferencia úgy kezdődött, hogy „A mesterséges intelligencia az emberiség szempontjából a legfontosabb dolog, amit valaha feltaláltunk. Fontosabb, mint a tűz, vagy a beszéd.”

Nem tűnt reálisnak, ahogy az sem, mikor egy másik konferencián azt mondták, abba kell hagyni a radiológus képzést, mert a deep learning révén a ct felvételekben a rákos daganatok felismerését egy szoftver már most jobban csinálja, mint az emberek.

De itt van ez a NeuraLink projekt is. Az elve az az, hogy érzékelni tudják egy látó ember agyának elektromos jeleit, egy deep learning algoritmus megkeresi az összefüggéseket egy gépi látás érzékelésével, majd ezt az egészet visszaforgatják.

A Neuralink azt ígéri, visszaállítja
a látást és a teljes test funkcionalitását

És ha ez tényleg működik 6 hónapon belül, akkor meggyőződésem, hogy egy vak ember számára fontosabb lesz, mint a tűz és a főtt étel.

De tovább is vezet. Arra, hogy a gyerekeink hogy fognak kommunikálni a gépekkel. Valószínűleg először a beszéd és a rajz lesz az, ami kiváltja a billentyűzetet. Majd pár tíz éven belül a gondolatok szintje jön.

A Meta most jó ötletnek tűnik, de óriási invesztíció.

És lehet, hogy Elon Musknak igaza van, és a NeuraLink 15 év múlva megcsinálja a Mátrix film ember-gép kapcsolatát.

És lehet, hogy nem kell majd utaznunk, hiszen a NeuraLink lehetővé teszi a VR szemüvegek nyújtotta mixed reality-t és a meta élményt. De CO2 kibocsátásban az adatközpontok már most is a 3-szorosát termelik, mint az egész repülés ipar. Ez hogy hat a környezetünkre?

Minden változik és eljutottunk egy olyan korba, ahol mire egy sor bonyolult technológiával elérjük a hatékonyságot, bejön egy újabb technológia, ami felrúgja az egészet.

Átalakulnak az értékeink és már nem a hatékonyság elérésén van a fő hangsúly, hanem a változásra való képességen. A nyitottságon és az adaptáció sebességén.

Én az építőipart látom.

És ha sok esetben most még suták is a rendszereink a NeuraLinkhez képest, a hagyományos workflow-nál már most is 5-ször hatékonyabbak.

Egy komplex beruházásnál már ezért is bőven megéri foglalkozni a BIM alapú tervezéssel, kivitelezéssel és üzemeltetéssel. Egyszóval, az adatmodelleink felállításával.

De ami szerintem még ennél is nagyobb lehetőség, az az, hogy pár év múlva ezeknek az adatoknak az értelmezése egy AI segítségével percek kérdése lesz.

Ez akkor óriási versenyelőnnyé fog válni.

Eldöntheti egy cég versenyképességét. Megsokszorozhatja egy ingatlan vételárát, egy ingatlanfejlesztés üzemeltetési költségét vagy épp a megtérülési idejét.

És mikor ezek a megoldások elérhetővé válnak, abban a felgyorsult világban óriási hátrány lesz, ha csak akkor kezdünk el az épületekről fizikai paramétereket felmérni, statikus adatokat feltölteni, validálni, vagy használati, működési adatokat gyűjteni.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei