<

Mennyivel ér többet az ingatlan, ha minden információ megvan róla?

Figyelem, paradigmaváltó gondolatok következnek.

A BuildEXT és a Convergence együttműködésével létrejött egy unikális barnamezős irodaház digitalizáció projekt, amelynek során egy precíziós geodéziai lézerszkennelt pontfelhőből alakította ki a CBC irodaház (ma már ZenGarden) meglévő állapotának nagy pontosságú BIM modelljét.

Ez a modell az alapja az ún. digital fitout tervezésnek, ahol a virtuális térben még a kivitelezés előtt felépítjük a teljes belsőépítész és szakági munkarészeket. Így a bérlők cserélődésével folyamatos digitális szolgáltatást nyújtva cégünk megtervezi és leköveti a bérlemények belsőépítészeti változásait, beleértve a gépészeti és elektromos rendszerek kialakítását is.

Az eredmény egy „as built” modell, amely nem csak a pontos geometriát tartalmazza, hanem az egyes épületelemekhez kapcsolt információtartalmat is, azaz pl. akár az álmennyezet fölé beépített gépek technikai adatait, gyártóját, illetve beszállítójának elérhetőségeit.

A tárolt információkat akár egy mobiltelefon kameráján keresztül is meg tudjuk jeleníteni, ahogy az látható az irodaház és a BuildEXT irodájának BIM modelljét bemutató videónkban:

Hol térül ez meg?

Mindannyian emlékszünk még azokra az időkre, amikor a használt autó hirdetések az újságok apróhirdetési rovatában jelentek meg fénykép nélkül:

Gyönyörű költeményeket olvashattunk sokszor minden valóságalap nélkül és még az is hihetőnek tűnt, hogy a felkínált autó annak ellenére is patent állapotú, hogy egyébként taxiként szolgált évekig… Aztán mégis minőségi ugrásként éltük meg, mikor megjelent a képes, HD minőségű hirdetés a hasznaltauto.hu-n.

Sajnos ez még így sem életbiztosítás, mert nem tudhatjuk biztosan, mi volt az előélete egy használt autónak.

Így a vezetett szervízkönyvért, vagy a leinformálható előéletért örömmel fizettünk 10-20%-kal többet a vágyott gépjárműért.

De még ezzel együtt is, mára már nincs az a vásárló, aki ne vizsgáltatná át a kiszemelt használt autót egy független szakértővel, hogy képet kapjon a valós állapotáról.

De mi a helyzet az irodaházakkal vagy más nagyértékű ingatlanokkal?

Ebben a szegmensben erősen el vagyunk maradva a kor lehetőségeitől. Itt még mindig a fényképes hirdetés az általános, jó esetben pár bizonytalan pontosságú terv is rendelkezésre áll, de ez minden, amivel a dörzsölt ingatlanügynökök több milliárdos ingatlanokat próbálnak értékesíteni.

Az eredmény számtalan rémtörténetet CD-n átadott üres műszaki dokumentációról, az utólag beindíthatatlan rendszerekről és arról, hogy hány év múlva derült ki, hogy melyik kapcsoló mit kapcsol.

A jó hír az, hogy a scan to BIM és a digital as-built szolgáltatás megoldást ad erre az anomáliára

A nagy pontosságú felmérésből készített épületinformációs (BIM) modell olyan, mint egy 3 dimenziós MR felvétel, ami könnyedén szinkronizálható a felhőbe, és amiből egy laptopra, PC-re, vagy egy közönséges mobiltelefonra telepített applikációval tetszőlegesen kérdezhetjük le, vagy szeletelhetjük az épületet.

Ehhez könnyen hozzáférést tudunk adni, nem szükséges speciális tervezőszoftver, sőt még internet sem. A technológia lehetővé teszi, hogy egy közönséges telefon kameráján keresztül AR segítségével láthassuk a csöveket a falban, a gépeket az álmennyezetben.

A következő lépés a BIM modellre kapcsolt üzemeltetési rendszer feltöltése és tesztelése, amelyről reméljük, hamarosan hírt adunk itt, a Buildext blogján.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei