<

Miért mondják, hogy a BIM drága? (Miért, drága?)

De mi is az a BIM?

A legjobb hivatalos definíció, amit olvastam: a BIM (Building Information Modelling, magyarul épületinformációs modellezés) egy létesítmény fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális ábrázolása.

Hogy mi?

Összefoglalom a lényeget: felépítünk egy teljes épületet a virtuális térben és az egyes épületelemekhez hozzácsatoljuk azok jellemzőit. Pl. egy cső esetében leírjuk, hogy mi megy benne és milyen sebességgel, milyen anyagból készült, kitől vettük, van-e szavatossága, stb., valahogy így:

És ez mire jó?

Arra, hogy ezekből az információkból egy olyan megosztott adatbázist építsünk, amire különböző szoftvereket, mobilappokat kötve sokkal de sokkal gyorsabban és olcsóbban fogunk tudni tervezni, építeni és üzemeltetni.

Szerintem egy jó BIM projektben:

A tervezés során az épület virtuális térben működő modelljét építjük fel, amivel szimulálhatjuk annak működését és a végletekig optimalizálhatjuk a házat – mielőtt még megépülne.

 • A tervezők egyetlen közös modellben dolgoznak, ahol a változásokat és ütközéseket közel valós időben látják és menedzselik.
 • A modellre kollaborációs környezet (Common Data Environment, CDE) kapcsolódik, amely a terveket megosztott tudássá teszi és egyúttal lehetővé teszi az információ modell frissítését, feltöltését is.
 • Megvalósítható a tervdokumentáció reviziózása és a teljes dokumentumkezelés.
 • Játék engine technológiával élményszerűen bejárható a 3D-s modell egy egyszerű tableten vagy telefonon.
 • Megoldható az eltérések bejelentése (issue management) akár a tervezők egymás közötti kommunikációja, akár a kivitelezők visszajelzései alapján.
 • A modell a fentiek alapján alkalmassá válik a kivitelezés végén egy validálásra (digital handover) ami belépője a kész épület üzemeltetési (facility management) rendszerének.
 • A modellre ráköthető egy olyan üzemeltetési szoftver, ami szinte korlátlanul rugalmas funkcionalitásal könnyíti meg az épület üzemeltetését (predictive maintanance).

Mi változik ezáltal?

 • A tervezésben új eszközöket és hatékony kollaborációt nyerünk, amitől a tervezés 5x gyorsabbá válik.
 • A modell révén képesek leszünk szimulálni az épület működését, ezért a ház környezetterhelése csökken és akár 10-20%-kal kevesebbet is fog „fogyasztani”.
 • A tervek minősége szignifikánsan javul, így átlagosan 20%-kal csökken a pótmunka, emiatt csökken a kivitelezés költsége és a határidőből való kicsúszás esélye is.
 • A modell és a tervek legfrissebb állapota elérhetővé válik a kivitelezésen applikációk segítségével, azaz a kivitelezőnek és a megrendelőnek nem kell a helyszínen nyomtatott tervlapokat böngészni, mivel a komplett terv egy sima telefonnal vagy VR szemüveggel is megjeleníthető. Egyszerűen látni fogják, hogy mit kell megépíteni.
 • Az információs modellre hatékony FM rendszerek és applikációk kapcsolódnak, ami megkönnyíti és felgyorsítja az üzemeltetést.

A komplett terv egy sima telefonnal
vagy VR szemüveggel is megjeleníthető.
Egyszerűen látni fogják, hogy mit kell megépíteni.

Szóval a BIM az nem azt jelenti, hogy mindössze egy 3D-s modellt kell leszállítani, amivel véget is ér a tervező dolga.

A BIM modell egy új digitális ökoszisztéma, amely az építőipar evolúciójának egy új lépcsője.

A BIM modell tárolja az információt, ami alapján a virtuális térben tudjuk optimalizálni a döntéseinket, és ez hatékonyabbá teszi a ténylegesen megépült létesítmény működését.

Analógiával élve: ami a közösségi navigációnak a digitális térkép, az a digital twin (digitális iker) technológiának a BIM modell.

A Waze átírta a közlekedésünket.

A BIM az építőiparunkat fogja.

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei