<

Energiaköltség csökkentése digitális ikerrel

A mai energiaárak mellett bármelyik ingatlanportfólióval rendelkező cégvezető a fél kezét adná, ha lenne egy olyan egységes high-level dashboardja, amelyik real-time tudja elemezni és vizualizálni, hogy melyik ingatlanja mekkora, milyen állapotú és miből, mennyit fogyaszt.

Még boldogabb lenne, ha egy szintet lejjebb fúrva ezeknek az ingatlanoknak lenne egy olyan háttérdokumentációja, ne adj isten BIM modellje vagy digitális másolata, amely egy FM szoftverrel megtámogatva felgyorsítaná és leegyszerűsítené az üzemeltetést.

Még boldogabb – és főleg eredményesebb – lenne, ha valaki felépítené ezt a modellt/rendszert/adatbázist és egy energia- és állapotaudit után tanácsot adna, hogy hol érdemes beavatkozni ahhoz, hogy a fogyasztásokat/veszteségeket jelentősen csökkenteni lehessen.

Na ez az a meseszerűen komplex igény, amire ma aligha talál kompetens szereplőt a piac és ez az az igény, ami a tervezőirodák tevékenységét kiszélesíti, és elviszi egy rendszerintegrátori szerepkör felé.

Az épület digitális ikertestvérével
radikálisan csökkenhetjük
az energiaköltségeket

Mivel ez nem megvalósítható folytonos szereplőcserék mellett, a klasszikus tervezői eseti megbízást áttolja egy hosszútávú szerződés és havidíjas szolgáltatás irányába, ahol a feladat felépíteni és karbantartani az ingatlanportfólió digitális ikrét, adatstruktúráját, az erre épülő szoftveres infrastruktúrát, döntéstámogató rendszereket és ahol el kell látni a tervezési és fejlesztési feladatokat.

Legalábbis én ebben hiszek, és ha valaki szeretne az elsők között részt venni egy ilyen pilotban, örömmel látom egy beszélgetésre. Addig is nézegessük ezt a lenti diagramot, amihez hasonlókat láthatunk még szerte az interneten.

Éves villamosenergia spot piaci árak Magyarországon - de az energiaköltség csökkentése nem csak az elmúlt évek változásai miatt indokolt.
Az épületek energiaköltség csökkentése ma a túlélés záloga (Forrás: energy-charts.info)
Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei