<

Digitális mérnök egy tényleg szép, új világban

Az Egyesült Királyság legnagyobb stadionjának, az 1,3 milliárd fontba kerülő Everton Stadion 4D koordinációját egy digitális mérnök osztja meg velünk.

Egy digitális mérnök, aki amúgy egy Synchro nevű építésmenedzsment szoftverben modellezte és követte végig a stadion BIM modelljének az építését, napi bontásban.

Olyan jó lenne egy ideális világban élni, ahol a megrendelő érti, hogy van olyan, hogy digitális mérnök. Hogy van olyan, hogy koordinált BIM modell és hogy az nem csak 3D.

Ahol a kivitelező az aláírásával együtt nem automatikusan teszi rá a leveleire, hogy hibás a terv, és a további levelezés nem arról szól, hogy amit nem ért, azt hol találja.

Ahol a szereplők megértik, hogy egy ilyen szimuláció megvalósítható és bár sok munka van vele – így a költsége is jelentős -, még mindig 100x inkább megéri virtuálisan elpróbálni a ház építését, mintsem a valóságban jönni rá, hetekig fölöslegesen fizetve egy toronydarut vagy kötbéres határidőt, hogy hol hibáztuk el, és hogy kellett volna helyette.

És ekkor végre megtapasztalnánk, hogy nem azért terjed egyre inkább a fejletlen nyugaton vagy Ázsiában a nagyberuházásoknál, mert a videó jól néz ki.

Az Everton Stadionról nem csak lélegzetelállító látványképek születnek, hanem a kivitelezést egy digitális mérnök is segíti 4D BIM-mel.

Hanem azért, mert kb. 20% költséget
fognak meg a hibák és
a pótmunkák elhagyásával.

Megszűnnek a határidőcsúszások, eltűnik a konfliktusok 70%-a, nincs ordibálás, tesztoszteron, helyette van konstruktív párbeszéd és megértett közös cél.

A 4D koordinációt már mi is a BIM szolgáltatásaink között nyújtjuk és rendszeresen alkalmazzuk is projekjeinknél. A lenti videón például az ikonikus Tüskecsarnok szervízjárdájának és lámpaszerelvényeinek elbontását és újraépítését követhetjük nyomon.

És most tartsunk egy kis önvizsgálatot.

Ha ezt végigolvastad és tetszik, két dolog lehet. Vagy felsővezető vagy és bízol egy jobb jövőben, vagy az építőiparban dolgozol és javíthatatlan optimista vagy, mint én.

Ha viszont az tört fel benned, hogy „az a baj, hogy”, akkor vagy nem ismered eléggé ezt a gondolkodásmódot, vagy áldozatul estél egy rosszul sikerült projektnek. Sok ilyen van a való életben.

Bárhogy is van, én azt kérem, próbálj fejlődni. Tekints ki a kereteidből és nézz szét a világban. Nézd meg, hogy ahol működött, ott hogy csinálták.

És ha nem jó közegben vagy, ne törődj bele. Keress újat és válts. Mi is ezen dolgozunk és ha sokan teszünk így, előbb-utóbb megszületik az áttörés.

(Kép forrása: MEIS)

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei