Fenntartható fejlődési célok

Az ENSZ 7 különböző fenntartható fejlődési célt különböztet meg, amik közül több is az üzleti működésünk középpontjában áll. Legszorosabban az éghajlatváltozás elleni küzdelemért (cél 13), a fenntartható városokért és közösségekért(cél 11), a fenntartható energiáért mindenki számára (cél 7), a nemek közötti egyenlőségért (cél 5), a fenntartható iparért, az innovációért és az infrastruktúráért (cél 9) teszünk együtt.

Kihívások és lépések

Fontos szempont, hogy projektjeink során közvetetetten hozzájárulunk az éghajlatra gyakorolt káros hatások csökkentéséhez. Sőt, saját vállalkozásunkat is ezek mentén irányítjuk. Elköteleződtünk és csatlakoztunk több releváns szervezethez (pl.: Magyarországi üzleti tanács a fenntartható fejlődésért) akik mind a fenntartható építésre és várostervezésre szakosodott tanácsadó cégek.

Hisszük, hogy munkánk nemcsak ügyfeleink érdekeinek vagy tervezési elvárásainak felel meg, hanem környezetünk fenntartható fejlődését is szolgálja. A fenntarthatóság csak teljes rálátással és tudatossággal érhető el! Új épületeink környezetbarát tervezésén túl, nagy kihívást látunk a meglévő épületek felújításaiban is a környezettudatosság mentén.

Munka az ügyfelekkel

A mi felelősségünk, hogy a projektjeinket a klímaváltozás stratégiai céljai mentén valósítsuk meg és megmutassuk ügyfeleinknek, hova lehet az erőfeszítéseket a legjobban összpontosítani a tervezés során. Továbbra is törekszünk a szén-dioxid csökkentés minimalizálására közös munkánk során partnereinkkel, a beszállítóktól kezdve egészen a szakági együttműködőkig.

Az Archimon (a BuildEXT belsőépítész stúdiója) és az nGon (a BuildEXT jogelődje, generáltervező studiója) segítik partnereinket abban, hogy ők is még nagyobb figyelmet fordítsanak a környezetbarát megoldásokra, pl. innovatív újrahasznosított eszközök használatára, megújuló energiaforrások kivitelezésére ingatlanokba. Az együttműködőink közötti egyik különleges csapat, a VDC (Virtual Design and Construction) stratégiai partnerként dolgozik együtt számos BIM megoldásokat szolgáltató céggel (SolidSpac3, Saint-Gobain, Plannerly, Velis Real Estate Tech, stb.) Közös érdekünk és célunk is egyben, hogy minél több épületet tervezzünk meg a fenntarthatóság jegyében, amik bármiféle „zöld épület” besorolással is rendelkezzenek (LEED, BREEAM, DGNB, WELL), nettó energiaigénnyel(nZEB) vagy nettó zéró kibocsájtással (ZEB) mindezek mellett. .

Iroda és szervezet

Mi a BuildEXT-nél elköteleződtünk amellett, hogy a mindennapi munkánk során a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük az emissziót:

  • „as built” irodamodelleket építünk, amik elősegítik a teljes hely precíz megtervezését még több energiát megspórolva
  • a BIM-ben való munkavégzésünk kommunikációnk tökéletesítésében is segít, csaknem papírmentes iroda vagyunk, azonban néha rákényszerülünk a nyomtatásra, ilyenkor újrahasznosított papírt használunk, mindkét oldalát felhasználva.
  • A BIM-es virtuális modellépítés és szimuláció hihetetlen módon megkönnyíti munkafolyamataink elvégzését és a teljes működést.
  • GreenGo elektromos autóbérlés szolgáltatást veszünk igénybe, vagy elektromos rolleren gurulunk, amiket közvetlenül az irodánál tudunk letenni és tölteni.
  • Okosirodánkhoz Lexon automatizált, intuitív vezérlésű megoldásokat használunk.
  • Konyhánk környezetbarát, alacsony energiafelhasználású készülékek, műanyag palackozás nélküli, tisztított ivóvíz-rendszer és szelektív hulladék tárolók teszik a mindennapjainkat még könnyebbé és élhetővé.
  • Microsoft Hololens 2-őt használunk a még érthetőbb kommunikáció és a jobb megjelenítés végett.

Kollégák és fejlődés

Felelős munkáltatóként segítjük kollégáink boldogulását a munkában. Úgy gondoljuk, hogy a tervezői-mérnöki munka remek karrierlehetőségeket és előrelépést kínál bárki számára, ha van benne elég akarat és hajlandó fejlődni is. Transzparens kommunikációval és sokszínűségünkkel teremtjük meg a tökéletes munkakörnyezetet. És külön célkitűzésként vettük, hogy változtatunk az arányokon, ami a cégösszetételt illeti. Szívesen látjuk az idősebb, tapasztalt kollégákat, ahogy nőket is (ebben már majdnem egálban állunk!) és külföldi születésű/anyanyelvű munkatársakat magunk között.

Livják Csaba (alapító, tulajdonos) lelkes híve a sokszínűségnek a munkahelyen, sikeresen felépítette a felelős üzleti kultúrát. Célja, hogy elősegítse a helyi építőipar intenzív fejlődését azzal, hogy több vállalati csatornán keresztül oktatja az új és leendő építészgenerációt. Az iskolákkal és felsőoktatással való partnerségünk révén segítjük őket a munkahelyi készségek fejlesztésében.

A COVID-19 miatt, 2020 tavaszán az üzleti útjaink elmaradtak és mivel 100 % home office-ból dolgoztunk, az iroda-költségeink is csökkentek. Mi a válságot lehetőségként tapasztaltuk, hogy megtanuljuk, hogy a home office-ban több hatékonyság is lehet egyszerre, nem csak a minőségi munkavégzés otthonról, de az is, hogy az otthonüléssel csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat.

Az első hullám során sokkal inkább arra koncentráltunk, hogy segítsük kollégainkat a rugalmas munkavégzésben, támogassuk jóllétüket. Tanulási és fejlesztési erőforrásokat biztosítottunk ebben a kihívásokkal teli időszakban. Logisztikai segítséget nyújtottunk, hogy senki ne szenvedjen hiányt az ergonómikus irodai székében sem és közös kis eseményeket indítottunk otthonról. A virtuális térben találkoztunk (planking challenge, jógázás, CX-Ray felmérések, közös brainstorming, hogyan mentsünk meg egy helyi kis vállalkozást). Ezek mind fontos kellékei voltak, hogy megőrizzük testi-lelki fittségünket.

Mi a BuildEXT-nél hisszük, hogy a helyi vállalkozások támogatása jobb közösségi eredményekhez vezet. És a rászorulók támogatását választjuk ahelyett, hogy karácsonyi ajándékokat adnánk partnereinknek. Még 2019 decemberében a Heim Pál Gyermekkórháznak ajándékoztunk speciális motoros ágyat és nemrégiben a Nyúlgyárat mentettük meg a csődtől. A magyarországi Zemplén régióra, mint lokálpatrióták fordítunk nagyobb figyelmet. Így idén, 2020 karácsonyán is folytatjuk a jószokásunkat és 1000 db facsemetét ültetünk a MyForest segítségével, az élhetőbb jövőnkért. Valamint a Zempléni Betegekért Alapítványnak nyújtunk pénzadományt, hogy a nehéz sorsú Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat segítsük.

Azzal járulunk hozzá a regionális fejlődéshez, hogy napi szinten dolgozunk egy helyi nyomdával egy grafikai tervezőcsapattal, egy PR ügynökséggel és más szolgáltatókkal a térségből.

We believe that supporting local enterprises leads to better community outcomes.  We choose to support indigent communities instead of giving Christmas gifts for our Partners, like we did at Christmas, 2019 (special motor-powered bed given to Heim Pál Children’s Hospital) or when we saved Nyúlgyár from bankruptcy. We focus on Zemplén region in Hungary as local patriots. We contribute to the regional development through working on a daily basis with a local printing company, a graphic design team, a PR agency and other service providers.