<

Csillámpóni BIM – szemfelnyitás a Portfolio Construction Technology & Innovation konferencián

A technológiai újítások, a digitalizáció és robotizáció, a legmodernebb gyártási, termelési és kivitelezési folyamatok elképesztő sebességgel hatják át és formálják az építőipar minden szeletét és szereplőjét, a tervezéstől a kivitelezésig. Az építőipar előtt álló kihívások, legyen az a költségek racionalizálása, a hibák számának csökkentése, a fenntarthatósági célok teljesítése, a határidők tartása mind-mind a technológiai fejlődés segítségével érhetőek el. Megtalálni a legjobb megoldást, a legújabb fejlesztéseket nem könnyű – a Portfolio Construction Technology konferenciája ebben kíván évről-évre segíteni és a szereplőket összehozni.

A neves rendezvényen a BuildEXT-et ismét Livják Csaba, a cég alapító ügyvezető igazgatója képviselte. „A működő BIM workflow – papír helyett mobilappok és humán programozás?” c. előadásáról a Portfolio vonatkozó összefoglalóját a kép alatt szó szerint idézzük.

Livják Csaba csillámpónis előadása a Portfolio Construcion Technology & Innovation rendezvényen (Fotó: Portfolio)

A világ élvonalában álló design és contech megoldások már itt vannak és elérhetőek. Zavarba ejtően hatékonyak, megszüntetik az építési konfliktusok felét, pár hónappal lerövidítik az idejét, és átlagosan 30%-kal csökkentik egy építkezés költségét, környezetterhelését. De bármennyire is költséghatékony, zöld és fenntartható, itthon nehezen kerül át a gyakorlatba. Öreg kutya nem tanul új trükköt, a megszokás pedig olyan, mint egy betegség.

A tünetek mindig hasonlóak, de már van rá receptünk – erről szólt Livják Csaba, ügyvezető igazgató, BuildEXT Kft. előadása. „Hat éve foglalkozom folyamatosan a BIM-mel, és elmondhatom, hogy látok egy komoly kettősséget: Magyarországon, amikor a BIM-ről beszélünk, akkor valamilyen csodát vár mindenki – mintha egy az egész BIM egy csillámpóni lenne. De az építőiparban, a valóságban már sokkal kevésbé látjuk ezt a csillámpónit.

Miért van ez? – tette fel a kérdést a szakértő majd elmondta, hogy hasonló a helyzet, mint a Teslánál, alapvetően ez is egy vas, mint mindegyik másik autó, viszont technológiailag sokkal fejlettebb. A Tesla gyárban agilis fejlesztés és a legkorszerűbb gyártási és fejlesztési folyamatok zajlanak. Aztán a gyakorlatban azért vannak problémák a Teslákkal is.

A BIM is ehhez hasonló, a gyakorlati alkalmazások során azt tapasztaljuk, hogy az 1-3 próbálkozás BIM-es próbálkozás még nem fog sikerélményt adni. A helyzetet bonyolítja a mesterséges intelligencia, a humán programozás, vagy az építőipari robotika. Létrehoztunk egy BIM projekteken alapuló céget, ami messze áll a jelenlegi analóg építőipartól, de igyekszünk egy hidat is képezni, eljuttatni a BIM adta lehetőségeket minél több mindenkihez. – emelte ki Livják Csaba.

Az ügyvezető csillámpónis hasonlata nem csak a közönség, de a helyszínen jegyzetelő újságírók körében is sikert aratott, így a szakmai rendezvényt összefoglaló cikk címében is találkozhatunk vele.

További részletek az eseményről a Portfolio „Az építőipar legütősebb technológiája, amitől mindenki csodát vár: olyan ez, mint egy csillámpóni” beszámolójában.

Csaba Melovics

Beszélj Csabával erről a cikkről

Head of Marketing

+36 70 337 53 72

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei