Tegnap megnéztem a gyerekeimmel a Knight Rider első évadának első részét. Tettem ezt amolyan történeti visszatekintés gyanánt. A végén én csodálkoztam rá, hogy nem értették, miért rezeltek be a rablók attól, hogy beszél az autó.

Ez érthető, hiszen pár napja néztem a fiammal a Mercedes hangutasítás rendszerét és hát K.I.T.T… már itt van.

Hasonlóan csodálkozom rá erre a gyártásszimulációs szoftverre is. Hogy egy gyár működésének fizikáját szinte egy stratégiai játékszoftver egyszerűségével le lehet kezelni. De ez is egyre inkább a hétköznapjaink részévé válik.

Ma már építészként az az alap workflow-nk, hogy tervezés címszó alatt felépítjük egy komplett gyár vagy épület digitális másolatát, amiből a tervek generálódnak.

Erre web alapú projekt platformot kötünk – CDE környezet -, amivel felgyorsul a tervezéskoordináció, a változáskövetés, a kivitelezés.

A mobil app alapú AR megjelenítés révén radikálisan lecsökkennek a kivitelezési hibák, pofonegyszerűvé válik az üzemeltetés és side effektként – pár éven belül – szimulálható lesz a digital twin-ben a gyártás, ahol megvalósítható annak az optimalizálása is.

Persze ez azoknak lesz elérhető, akiknek használható, natív formátumú BIM modelljük van, strukturált információtartalommal, használható csatolófelületekkel és nem csak egy mindenféle szoftverből kiexportált és összetákolt 3D geometria, elvi ütközéskereséssel, amit meghalad a valóság.

Szóval, ha építés előtt állsz és áldozol a BIM-re, az jó döntés. Csak alaposan nézd meg mit veszel.