<

15+1 figyelmeztető jel egy építész állásinterjún

Ha ma végeznék az építész karon, baromi tudatosan választanék munkahelyet – nem csak úgy, ami szembejön, hanem egyértelműen rámennék arra, hogy a legmenőbb helyre kerüljek be.

A bökkenő csak az, hogy mikor elkezdtem a pályámat, halvány fogalmam sem volt arról, hogy mit akar egy munkáltató és hogy milyen munkahelyet válasszak.

Nekem nem volt szerencsém, így 6 év szívás után azért alapítottam irodát, mert nem volt egy rendes munkahelyem.Szóval kénytelen voltam csinálni egyet.

Szóval most elmondom, milyen tanulságokat vontam le és Te mire figyelj a munkahelyválasztásnál.

Mire figyelj az építész állásinterjún?

Négy tényező van, ami meghatároz egy irodát:

  • Munkahelyi kultúra
  • Szakmaiság, vizuális minőség
  • Innováció, technológiai háttér
  • Belső oktatási rendszer

De lássuk a nogo pontokat.

Rossz munkahelyi kultúra

1. Hierarchikus a szervezet

Egy iroda akkor tud jó munkakörnyezet lenni, ha agilis. Ezt onnan látod, hogy a vezetők közvetlenek, az emberek mernek kérdezni tőlük, simán elbeszélgetnek veled, bárkivel.

Ezzel szemben egy hierarchikus szervezetben a vezető tervező megköveteli a tiszteletet. Nem kiérdemli, hanem erőszakkal, verbális agresszióval követeli ki. Ezt onnan látod, hogy az irodában a leendő kollégáid nem lazák és flow-ban dolgoznak, hanem kussolnak, feszültek és félnek. Érezni fogod az atmoszféráját.

Ha ezt látod, menekülj.

2. Nincs közös cél

A NASA-nál a holdraszállás idején megkérdezte egy magas rangú katonatiszt a takarítónőt, hogy „ne haragudjon, maga mit csinál itt?” Mire az volt a válasz, hogy „hát embert küldök a Holdra.”

Egy építészirodának sokféle motivációja lehet. Lehet az, hogy kompromisszummentes tereket alkosson, hogy magas vizuális minőséget hozzon létre, hogy az innovációival megváltoztassa egy iparág működését, vagy akár mindhárom.

De ha megkérded, hogy mi az, amiért érdemes reggel felkelni és bejárni dolgozni és úgy néznek rád, mint a sült halak, akkor azonnal menekülj.

3. Szar a közösség

Normális esetben egy irodában több időt töltesz el, mint a szeretteid körében. Nagyon fontos, hogy kedves emberek vegyenek körül, akikben megbízol, második családoddá válnak és akikkel jó együtt lenni és hétvégén is szívesen összejössz velük.

Ha azt érzed, hogy az emberek fagyosak, bizalmatlanok és közömbösen néznek rád, akkor a következő pár éved egy olyan sodródás lesz, mintha egy vasútállomás várójában töltenéd. Idegen emberek fognak jönni-menni körülötted, olyanok, akik eltöltik az időt és ha szükséges, beállnak veled egy sorba, de unalmas lesz és várni fogod a végét.

Ehhez szerintem rövid az élet, de a jó hír, hogy ha belépsz az ajtón, rögtön fogod érezni.

Ha ezt látod az építész állásinterjún, azonnal menekülj.

4. Megbecsülés, ergonómikus munkakörnyezet, jó szék, jó kávé

Egy jó cég legfontosabb erőforrása a munkatársai tudása és elkötelezettsége. Ezért odafigyelnek a dolgozóik egészségére, hatékony munkakörnyezetére, jó minőségű kiegészítő szolgáltatásaira.

Ha egy sötét lyukban egy kényelmetlen székre ültetnek le egy öreg monitor mögé és fizetned kell a kávét, gondolkozz el, mennyire becsülnek meg.

Szakmai holtvágányok

Egy tervezőiroda akkor lesz sikeres, ha vannak szakmai céljai és ezek a racionalitás talaján maradva hoznak létre élhető megoldásokat.

5. Megélhetési építészet

Pályám kezdetén volt alkalmam egy olyan cégnél dolgozni, amelyik nem akart kimagaslót alkotni. Nem volt igazi szakmai cél, az éppen elégséges minőség megugrása és a sok apró bevételből származó tervezési díj volt a target. Droidoknak ideális választás egy életen át tartó sodródáshoz, de hogy fejlődni nem fogsz belőle és biztos megélhetési problémáid lesznek, az tuti. Ha a cég szlogenje a „húzzuk át a dögöt a kerítésen”, azonnal menekülj.

6. A göncölszekér az alaprajzban

A másik véglet is életveszélyes, amikor a tervezőiroda csupa elvont és elméleti művészből áll össze, akiknek szent meggyőződése, hogy egy szobrot alkotnak és már-már zavaró körülmény, hogy emberek használnák az épületet. Ez erősen megítélés kérdése, de a nap végén igen ritkán születik belőle sikeres projekt.

Kicsit olyan, mintha versekkel próbálnánk meg megállítani a szegedi IC-t. Van, aki szereti, de ha rám hallgatsz, inkább lépj arrébb gyorsan.

7. Nincs karrierterv; avagy a droidkereső

Az első komoly munkahelyemen négy szoba volt. A droidszoba, a kistervező, a középtervezők szobája és a vezető tervezőé. Én a droidszobába kerültem és egy hétig szerkesztettem falnézeteket, mire megtudtam, hogy a tőlem jobbra és balra ülő kolléga 4 éve csinálja ugyanezt. Aznap mondtam fel.

Egy jó irodában egy csapatba kerülsz be és már az első héten kapsz önálló feladatokat. Lehet, hogy egy kukatárolót, aminek 4 lába és egy teteje van, ami a diplomaterved öko-felhőkarcolójához képest visszalépés, de ezt neked kell végigvinni és ha megvagy, kapsz nagyobbat.

Ha ötlet sincs arra, milyen karriertervet szántak neked, azonnal lépj le.

Technológiai zsákutcák

A világunk exponenciálisan gyorsulva változik. Ezt a szakma csak nagyon lassan követi le. Nagyon fontos, hogy olyan céghez menj el dolgozni, amelyikben van potenciál, különben úgy fogsz járni, mint a Titanic szalonzenekara. Még játszottak, de a hajó már rég süllyedt.

8. Az iroda úgy dolgozik, ahogy 5 éve

Kérdezd meg, hogy milyen szoftvereket vezettek be az elmúlt 5 évben. Hogy állnak a felhő tárhelyhez, mivel látványterveznek, költöttek-e fejlesztésre.

Ha kitérő választ kapsz, esetleg kipróbáltak valamit, de vállalkozóként elvárják tőled, hogy te hozd ezeket a tört szoftvereket, azonnal menekülj.

9. A felettesed nem tud számítógépet használni, 3D-ben modellezni.

A 2008-as válság azt hozta, hogy a mostani negyvenesek nagy része lelépett vagy pályát váltott. Ezért aki most van vezető tervező korban, az vagy a szabadkézi, vagy a 2D CAD korszakban van. Ő soha nem fogja megérteni, miért kell modellt építeni és nemhogy támogatni nem fog benne, még meg is mosolyog.

Ha van kedved szembeszélben pi…, lelked rajta. Én lépnék.

10. A szakágak 2D-ben nyomják.

Sok projekt van, amiben a szakágak 2D-ben modelleznek. Erre pár éven belül úgy fogunk tekinteni, mint a nosztalgia gőzmozdonyra március 15-én. Te döntesz, hogy min akarsz utazni. Mágnesvasúton (BIM), dízelmozdonyon (3D+IFC) vagy gőzmozdonyon (2D)

11. Még nem volt rendes BIM modellje az irodának.

Általánosságban véve ma a menőbb irodák a BIM alatt egy nagy nehezen kiizzadott, erős 3D tervet értenek, ami a tervszállítás után a világon semmire nem jó.

Kérdezd meg, hogy használták-e bármire a leszállított tervet az építkezésen, esetleg utána az üzemeltetésen és hogy milyen információkat töltöttek fel bele.

Ha a válasz az, hogy ebből ment a kivitelezéskoordináció és utána egy digitális as-built után ebből megy az üzemeltetés, akkor jó helyen vagy.

Ha visszakérdeznek, hogy “Miii???” Akkor… tudod…

12. Ismeretlen a CDE környezet a tervezés koordinációban.

Kérdezd meg, milyen CDE (Common Data Environment) környezetet használnak.

Ha visszakérdeznek, hogy “Miii???” Akkor… tudod… ha te sem tudod, akkor olvasd a blogunkat.

Se oktatás, se karrierterv

Az egyetemi oktatás nem képes követni a technológia változását. Ha ma kitalálom, hogy BIM specialistára van szükség, 1-2 évig készül rá egy tanterv, majd validálják még 1-2 évig, majd 5 év alatt leoktatják az első évfolyamot egy 8 évvel azelőtti anyaggal, ami annyira lesz update ma, mint a szalagos magnó használati utasítása.

Szóval ezért baromira nem mindegy, milyen céghez mész dolgozni. Olyanhoz, ami megtanít a legmodernebb technológiára, vagy olyanhoz, aki még mindig a fatengelyes számítógépekkel operál.

13. Nincs mentor, sem onboarding anyag

Egy jó cégnél, mikor belépsz, kapsz egy használati utasítást. Onboarding anyagot és egy mentort, hogy minél előbb beilleszkedj és akklimatizálódj.

Egy átlagos cégnél egy öreg számítógépet kapsz, pár vakkantást a feladatról és pár lebaszást, ha megcsúszol a határidővel vagy ha nem jól csinálsz valamit.

Lásd droid pont

14. Belső szakmai tréning

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy nem félek-e attól, hogy az embereket kioktatjuk majd lelépnek. Az az igazság, hogy attól sokkal jobban félek, hogy nem oktatjuk őket és itt maradnak.

Szóval egy értelmes cég odafigyel a kollégáinak a folyamatos oktatására. Elemi érdeke.

Kérdezd meg, hogy milyen oktatásokat fogsz kapni és ha azt mondják, hogy hááát… akkor tipli.

15. Nem szükséges nyelvtudás

Teoretikusan lehetséges, hogy egy építész csak magyar nyelven dolgozik és nem használja az angolt, de tekintve, hogy mennyi szakmai tartalom keletkezik angolul és mennyire kezd másodlagossá válni a hely és a távolság, nem tűnik perspektivikusnak, ha egy cég nem használja a második nyelvet.

It’s up to you, de ha rám hallgatsz… tanulj meg minél előbb angolul és olyan helyre menj, ahol napi szinten használják.

+1 tanács

Tudod, mi a legfontosabb ma egy munkáltató szemében?

Persze, van pár alap.

Tudj szoftvert használni, ismerd az anyagokat, a rajztechnikákat, legyen egy diplomád, bár a gyakorlat többet ér.

De a legfontosabb, hogy légy “believer”. Higgy a folyamatos fejlődésben. Hogy a technológia átalakítja az iparágunkat.

Légy az, aki abban hisz, hogy meg tudja csinálni. Aki nem vekeng, hanem nekimegy és van teremtő ereje. Megoldásokat tesz le az asztalra és nem karosszékből elemez.

Legyen benned ambíció, légy bátor, merj hibázni. Ha hibáztál, vállald fel. Mindig légy őszinte.

Ne sunyizz. Úgyis kiderül. Légy pontos. Mindent vissza tudsz adni egy embernek. A pénzét, a tárgyait, de ha az idejét pazaroltad el, azt már soha nem tudod jóvá tenni.

Légy pozitív. Kétféle ember van. A kérdésjavítók és a kérdésrontók. Sose kezdj úgy egy mondatot, hogy „az a baj, hogy…”.

Mindig a megoldással keresd meg a munkatársad, sose a problémával.

És mindig adj. Adj a kollégáidnak, segíts annak, aki el van akadva. Légy rendes ember.

A rendes ember… Fejezd be a mondatot.

Szóval légy önazonos és válj a saját személyiséged legjobb kiadásává. Ez az az attitűd, ami jó csapatjátékossá tesz. Ha ez a hozzáállás megvan és a szándék ott csillog a szemedben, hidd el, gond nélkül elnézik a szakmai hiányosságaidat.

Ez a new smart, a munkahelyek következő generációjának az alapköve.

Jelentkezz hozzánk!

Nézz szét karrieroldalunkon, vagy küldj emailt a job@buildext.com emailcímre – elolvassuk és mindenképpen visszajelzünk!

Csaba Livjak

Beszélj Csabával erről a cikkről

CEO, Founder

Lépj velünk kapcsolatba

A szerző további cikkei